O ucraineancă fugită în România din calea războiului, a descoperit întâmplător mormântul străbunicului ei, într-un cimitir din Călărași: „A fost mistic“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O femeie strămutată din Odesa a găsit mormântul străbunicului ei în România, care și-a pierdut viața pe front, în România. Deși intenționa să ajungă în Germania, Tatiana a rămas la o prietenă, la Călărași. Aici a aflat că bunicul ei, ostaș, a fost înmormântat în cimitirul din localitate.

Tatiana Gorbonos din Odesa a împărtășit o poveste uimitoare care s-a întâmplat în familia sa. După ce a fost nevoită să se mute în România din cauza războiului, în orașul Călărași, a găsit locul de înmormântare al bunicului său, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr militar românesc.

Tatiana este din Odesa. Potrivit femeii, care  a împărtășit povestea familiei sale cu Serviciul de Informații Ucrainean, ea și fiica ei de 6 ani au plecat din Odesa spre Moldova în prima duminică a războiului.

Tatiana nu știa cum vor decurge evenimentele din Odesa, așa că a decis să se evacueze pentru siguranța copilului ei. Au stat în Republica Moldova timp de trei săptămâni, iar apoi, pentru că nu a găsit un loc unde să locuiască, a decis să plece spre sora ei din Germania. În drum spre agenția de bilete, prietena ei a sunat-o și i-a spus că a plecat din Kherson împreună cu fiica ei spre un orășel românesc, Călărași, aproape de granița cu Bulgaria.

Povestea incredibilă a Tatianei, o refugiată din Ucriana

 

Prietena mea, Nadia, a început să ne invite la ea acasă, ne-a spus că acum în Călărași sunt multe colege de vârsta lui Poli (n.r. - fiica Tatianei).  Copiii pot comunica și pot merge la grădiniță și apoi la școală împreună. M-am gândit mai bine și, în loc de bilete pentru Germania, am luat bilete pentru România. Așa am ajuns la Călărași. Și acum mă întreb cum s-a întâmplat? Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic“, - a spus Tatiana.

Mai târziu, mama sa a venit la Călărași din Odesa. Femeia își amintește că vărul ei a sunat-o și i-a spus că în sfârșit a reușit să-l găsească pe bunicul ei, tatăl mamei sale, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Eu și familia mea ne căutăm de mult timp rudele noastre care au dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unchiul Igor ne-a întrebat unde ne aflăm, apoi ne-a întrebat din nou, am fost surprinși de cât de interesat a primit informația. I-a spus mamei mele că bunicul lor - străbunicul meu Ivan Venotevici Fomenko, conform bazei de date militare generale, a fost înmormântat în orașul Călărași, în cimitirul local. Acum este un memorial“, - a spus Tatiana.

2. -imagine fara descriere- (calarasi-monumetn-ucraineni.PNG)

Potrivit locuitoarei din Odesa, străbunicul ei a locuit în Krive Ozero. Împreună cu soția sa, Fekla, au dat naștere unei fiice, Nadia - bunica Tatianei. Când a izbucnit războiul, Ivan a plecat la Odesa și s-a dus la comisariatul militar, dar acolo a fost întâmpinat de români și luat prizonier. Ulterior, conform documentelor găsite, a fost trimis într-un lagăr militar din orașul Slobozia, unde a murit în infirmerie la 25 decembrie 1941.

Fugită în România din calea războiului, a descoperit întâmplător mormântul străbunicului ei, într-un cimitir din Călărași

 

„Acesta este străbunicul meu, bunicul unchiului meu Igor, vărul mamei mele și unchiul bunicii mele, pe care familia noastră îl căuta de foarte mult timp.  Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva. Am avut un sentiment foarte ciudat și apoi mi-am dat seama că nu întâmplător am ajuns aici, la Călărași. Primul loc de înmormântare a bunicului meu a fost la Slobozia, dar un an sau doi mai târziu toți soldații sovietici au fost reînmormântați la Călărași, unde a fost creat un mare memorial pentru soldații noștri morți“, a mai explicat Tatiana.

În documente exista o adresă de înmormântare. Bineînțeles, am mers acolo pentru a vedea starea mormântului. Și cel mai mult ne-a surprins faptul că înmormântarea nu este în afara orașului, ci chiar în Călărași“, - a spus Tatiana, potrivit usionline.com.

Femeia din Odesa a început să studieze mai atent documentele bunicului ei - s-a dovedit că baza de date era clasificată de ruși. Apoi a fost depus o cerere online pentru a avea acces extins. Tatiana a aflat că, în 2017, reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării au venit la Călărași pentru a-și desfășura "activitatea de propagandă", a spus femeia.

3. -imagine fara descriere- (cimitir-militari-curaina.PNG)

Conform fișei de înregistrare, 722 de soldați sovietici sunt înmormântați în cimitirul militar din Călărași, multe morminte au cruci cu numele celor înmormântați și doar 20 sunt dedicate soldaților necunoscuți.

Tatiana: Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic

 

În 2017, ala Călărași au venit consulul rus Lanchikov și șeful reprezentanței Ministerului Apărării din Heredia pentru organizarea și desfășurarea lucrărilor militar-memoriale din România, Shapovalov, care, împreună cu primăria, au emis o "Carte de înmormântare militară" cu planul cimitirului și lista soldaților. Din anumite motive, în cimitir a fost instalat doar steagul rusesc (nu există steag sovietic). Dar, pe lângă ruși, acolo sunt înmormântați și ucraineni, georgieni, armeni și reprezentanți ai altor țări.

Am avut ideea de a instala steagul ucrainean, deoarece majoritatea soldaților de pe memorial sunt din Ucraina, și anume din Mikolaiv, Odesa, Vinnitsia, Rivne, Zaporizhzhia, Kiev și alte regiuni.

Ne-am adresat directorului Arhivelor Memoriei Naționale a Ucrainei, Igor Kulik, cu o scrisoare despre această situație, precum și Muzeului de Istorie al orașului Călărasi, după care intenționăm să ne adresăm oficial primarului orașului cu solicitarea de a stabili dreptatea istorică și, dacă este posibil, să adăugăm steaguri ale altor țări“, - a spus femeia din Odesa.

După războiul pe scară largă pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina, întreaga familie a Tatianei și, bineînțeles, nepotul direct al lui Ivan Fomenko, Igor, intenționează să vină la Călărași pentru a vizita locul unde își doarme somnul de veci bunicul lor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel