O țară din Europa își sfătuiește cetățenii să țină bani cash, din cauza atacurilor cibernetice

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Olandezii sunt sfătuiți să păstreze numerar pentru trei zile, în caz de urgență. Avertismentul vine pe fondul tensiunilor geopolitice și amenințărilor cibernetice.

Banca Centrală a Țărilor de Jos (DNB) le recomandă cetățenilor să aibă în permanență bani în numerar suficienți pentru a acoperi cheltuielile esențiale timp de 72 de ore, în eventualitatea unei situații de urgență, cum ar fi o pană de curent sau o defecțiune tehnică la sistemele bancare. Recomandarea vine în contextul tensiunilor geopolitice crescânde și al riscurilor tot mai mari de atacuri cibernetice care ar putea afecta grav funcționarea sistemului național de plăți, potrivit unui comunicat publicat de DNB și citat de Euronews.

Banca olandeză estimează că o sumă de 70 de euro per adult și 30 de euro per copil ar fi necesară pentru a face față unor cheltuieli urgente în primele trei zile după o întrerupere a sistemelor electronice de plată. Suma ar trebui să fie suficientă pentru cumpărarea de produse de bază, precum apă, alimente, medicamente și transport.

„Gândiți-vă la o pană de curent, o defecțiune tehnică la bancă sau o întrerupere a conexiunii Wi-Fi. În astfel de cazuri, s-ar putea să nu puteți plăti în modul obișnuit. Însă plata cu numerar este aproape întotdeauna posibilă”, avertizează DNB.

Pe lângă numerar, instituția sfătuiește cetățenii să aibă la dispoziție un card de debit funcțional și să utilizeze metode alternative de plată, cum ar fi tehnologia contactless prin telefon sau ceas inteligent. Potrivit DNB, această măsură preventivă este justificată de un climat internațional instabil, marcat de conflicte și atacuri cibernetice tot mai frecvente, care pot duce la paralizarea infrastructurilor digitale.

Avertismentul autorităților bancare din Olanda vine în urma unei pene de curent masive care a afectat, pe 28 aprilie, Spania și Portugalia. În acea zi, sistemele de plată cu cardul au fost blocate, iar bancomatele au devenit nefuncționale, forțând populația să recurgă la numerar pentru a putea achiziționa bunuri esențiale precum apă, alimente, lanterne sau radiouri cu baterii pentru a putea urmări știrile.

Măsura recomandată de DNB este în concordanță cu planul de pregătire publicat în luna martie de Comisia Europeană, care încurajează cetățenii din statele membre să fie pregătiți pentru cel puțin 72 de ore în caz de dezastre naturale, conflicte sau alte tipuri de urgențe. Planul include, pe lângă bani cash, și alte resurse importante precum medicamente, un acumulator extern pentru dispozitivele electronice și un radio.

Astfel, autoritățile europene atrag tot mai insistent atenția asupra necesității de a reveni, măcar temporar, la metode tradiționale de plată și comunicare, în contextul unei dependențe tot mai mari de infrastructuri digitale vulnerabile.

Cât costă trusa de urgență în caz de război recomandată de UE și ce trebuie să conțină

 

Uniunea Europeană a lansat un set de recomandări pentru pregătirea cetățenilor în fața unor posibile crize majore, de la dezastre naturale și atacuri teroriste, până la conflicte armate sau pandemii. În cadrul Strategiei de Pregătire a Uniunii, Comisia Europeană a prezentat recent un kit de supraviețuire de bază, care ar trebui să asigure autosuficiența cetățenilor timp de cel puțin 72 de ore.

Această inițiativă vine în contextul creșterii tensiunilor internaționale și al riscului extinderii conflictelor pe teritoriul european. În paralel cu sporirea cheltuielilor pentru apărare, UE încurajează populația să fie pregătită pentru situații critice, inclusiv atacuri asupra infrastructurii esențiale sau probleme legate de aprovizionare.

Vezi aici cât costă trusa și ce trebuie să conțină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel