O studentă româncă și alte 12 tinere, decedate după un accident de autocar, în Spania: Niciun vinovat, la 7 ani de la moartea Veronicăi

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

13 tinere, între care și o studentă româncă, au murit după un un accident cumplit de autocar. La șapte ani de la teribilul accident din Spania, nu a avut loc sau nu a fost programată nicio audiere. Părinții fetelor, inclusiv cei ai Veronicăi M., nu au niciun răspuns pentru decesul prematur și nedrept al fiicelor lor.

Au trecut șapte ani de la acel teribil accident de autocar care a avut loc exact pe 20 martie 2016 la Freginals, în Catalonia, dar pentru moartea celor 13 tinere studente Erasmus, nu a avut loc nici măcar o audiere și nici măcar nu a fost programată, în ciuda faptului că investigațiile au identificat un posibil vinovat, șoferul autocarului.

"Este o situație incredibilă și jenantă, iar la ora actuală multe familii ale victimelor sunt complet secătuite și atât de obosite încât nici măcar nu mai pot lupta împotriva acestui zid", a confirmat pentru Fanpage.it avocatul Stefano Bartoli, care reprezintă familia uneia dintre italiencele decedate, Lucrezia Borghi.

O studentă româncă și alte 12 tinere, decedate după un accident de autocar, în Spania

 

În acea zi fatidică, Veronica era alături de alți studenți, printre care mulți italieni, care participaseră la Fiesta de las Fallas, pentru o excursie planificată de la Barcelona la Valencia, și se întorceau la locul de cazare. Vehiculul făcea parte dintr-o caravană de cinci autocare și, în timp ce se deplasa pe autostrada Ap-7, în zona Tarragona, a derapat și s-a răsturnat provocând moartea a 13 fete, printre care și Veronica M., o studentă la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași.

Veronica era studentă pe atunci și avea doar 23 de ani. Era în anul I, la studii de master, Facultatea de Geografie și Geologie și, din luna februarie 2016, urmă un stagiu de studiu Erasmus la Universitatea din Barcelona

De atunci a început o incredibilă afacere judiciară care, după două cereri de arhivare la care familiile victimelor s-au opus, l-a identificat ca unic suspect pe șoferul autocarului, Santiago Rodriguez Jimenez, acuzat de neglijență gravă. La șapte ani de la accident, însă, deocamdată nu a fost stabilit nici măcar un program de audieri. "Am citit documentele și nu este nevoie de șapte ani. Am citit constatările poliției, care au fost depuse la scurt timp după evenimente, și sunt jenant de clare, dar, în ciuda acestui fapt, au existat două încercări de depunere a dosarului și până în prezent nu a fost organizată nicio audiere", a subliniat avocatul uneia dintre studentele italiene moarte.

Masacrul Erasmus, singurul acuzat este șoferul autobuzului

 

"Faptul că șoferul merge sau nu la închisoare nu prea îi interesează acum pe familiile studenților, dar faptul că după șapte ani nici măcar nu știu cum au murit fiicele lor după ce au urcat în autobuz este absurd. Este jenant chiar și pentru noi, avocații, să putem explica așa ceva", a adăugat avocatul, care nu poate da o explicație pentru tot acest timp care a trecut. "Dacă citiți procesele verbale și mărturiile supraviețuitorilor, ei spun că șoferul adormea, spun că autobuzul se mișca sacadat, spun că tahograful a înregistrat 77 de variații de viteză înainte de eveniment pentru că vehiculul mergea cu sughițuri. Autobuzul a fost verificat și nu avea probleme mecanice, deci ce mai trebuie?", întreabă avocatul.

La rândul său, bărbatul, Santiago Rodriguez Jimenez, a arătat mai întâi cu degetul spre problemele mecanice ale vehiculului și apoi a prezentat diverse documente pentru a dovedi starea sa de sănătate precară. "La ora actuală, mulți și-au dat seama că nu vom ajunge la nimic sau foarte puțin cu acest proces, deoarece șoferul este în vârstă și știm că a prezentat certificate medicale și ne temem că totul va deveni o farsă. De asemenea, pentru că în Spania, la momentul evenimentelor, legea privind omorul rutier nu era încă în vigoare, așa că vorbim de pedepse derizorii", explică avocatul Bartoli, concluzionând: "Chiar dacă va fi condamnat, probabil că nu va face nici măcar o zi de închisoare, dar cel puțin ar trebui să existe un act oficial care să ne spună dacă a fost vina șoferului. O recunoaștere a responsabilității care până în prezent nu a existat niciodată".

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel