O româncă, angajată la NASA, proiectează viitorul fără gravitaţie

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
O româncă, angajată la NASA, proiectează viitorul fără gravitaţie
O româncă, angajată la NASA, proiectează viitorul fără gravitaţie

Expert de nivel mondial în domeniul microgravitatiei, româncă Ioana Cozmuta a condus unul dintre departamentele din Silicon Valley al NASA, din postura de lider pentru inovația industriei și microgravitatie, iar acum are propria companie în acest domeniu avangardist.

Într-o lume care începe să semene tot mai mult cu cea descrisă în filme SF, româncă este și consultant pentru o serie de mari companii americane și păstrează diverse colaborări cu NASA. Ioana Cozmuta a lucrat timp de 16 ani la centrul din Silicon Valley al Agenției Spațiale Americane NASA, iar acum are propriul business într-un domeniu care duce automat cu gândul la SF.

E drumul parcurs de o tânăra absolventă a Facultății de Fizică a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, cu doctorat în Olanda, la Groningen și la celebra California Institute of Technology (Caltech), unde a făcut practic tranziția de la fizică experimentală la chimia computațională. Ulterior, româncă a urmat studii postdoctorale tot la o altă universitatea de top, Stanford, iar în scurt timp a ajuns unul dintre experții de marca în domeniul inovației spațiale și a microgravitatiei. Asta după ce și-a făcut un nume și în alte domenii inovative, de la nanotehnologie la sisteme de protecție termică.

 

Planuri ambițioase, cu granturi, inclusiv din partea NASA 

 

Ioana Cozmuta a lucrat la NASA, că expert în domeniul inovației spațiale și al microgravitatiei. A renunțat din 2018, din dorința de a deveni antreprenor în acest domeniu, iar acum oferă consultanță unor companii americane. Însă marele ei pariu este G Space, compania să unde lucrează la realizarea unor materiale noi prin înlăturarea forței gravitaționale. În prezent, acestea sunt produse în laborator, prin tehnici spațiale care anulează gravitația, dar pe viitor are planuri mari și intenționează să mute producția pe orbită Terrei. De altfel, ea anticipează că în următorii 3 și 7 ani o parte a producției de vârf se va mută în spațiu, pe orbită Pământului. Asta și pentru că energia obținută acolo, de la Soare, este mult mai puternică decât energia solară de pe Terra, iar anumite produse pot fi realizate mult mai ușor înlăturând gravitația.

Și pentru că aceste planuri ambițioase necesită fonduri pe măsură, ea a obținut deja câteva granturi, inclusiv din partea NASA, iar pe viitor, în următorii ani, ar putea obține finanțare de la mai multe companii americane interesate să facă producție în spațiu. Interviu, cu românca Ioana Cozmuta pe ziare.com

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel