O nouă zi liberă pentru români. Condițiile care le-ar permite să beneficieze de liber de la locul de muncă

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
O nouă zi liberă pentru români
O nouă zi liberă pentru români

Numărul de zile libere pentru români ar putea fi completat cu o zi, pentru cei care merg la vot. Proiectul este propus de mai mulți parlamentari, pentru a asigura condițiile pentru creșterea prezenței la vot, care a fost scăzută în ultimii ani.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat. Aceasta prevede că salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”. Costurile în legătură cu ziua liberă ar urma să fie suportate de către angajatori.

 Ziua liberă plătită ar urma să fie cerută și de salariații care votează prin corespondență sau cei care au locul de muncă aici, dar se află temporar în afara țării și votează în străinătate.

Dacă se organizează două tipuri de alegeri în aceeași perioadă, salariații vor beneficia de o singură zi liberă plătită. De asemenea, și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor, salariații vor avea drept la ziua liberă. Dacă însă nu se prezintă la vot la oricare dintre cele două tururi pierd dreptul de a solicita zi liberă, transmite avocatnet.ro.

 

Facilitate pentru creșterea prezenței la vot

 

Inițiatorii susțin că “prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Termenul până la care se va putea cere liberul pentru participarea la vot este de “18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”. Este termenul stabilit de Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Cu alte cuvinte, ziua liberă se va putea lua și la peste un an și jumătate de la alegeri.

 

Zile libere 2022. În ce zile vor pica sărbătorile legale şi câte minivacanţe vor avea salariații

 

În anul 2022, avem pe listă 15 sărbători legale în care salariații au dreptul să stea acasă. Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor pica în felul următor:

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;

22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;

24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni;

1 mai (Ziua Muncii) - duminică;

1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;

12 și 13 iunie(Rusaliile) - duminică și luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;

30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;

1 decembrie (Ziua Națională) - joi;

25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Mai mult decât atât, angajaţii care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creștine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus. 

Totodată, în cazul salariaților creștini, liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creștin.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel