O nouă schemă de înșelătorie face victime printre români. Influencerii fac reclamă escrocilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
O nouă schemă de înșelătorie face victime printre români. Influencerii fac reclamă escrocilor
O nouă schemă de înșelătorie face victime printre români. Influencerii fac reclamă escrocilor

O nouă schemă de înșelătorie face victime pe piața criptomonedelor. Mulți români au fost păcăliți să plaseze sume importante în așa zise companii de tranzacționare a monedelor virtuale.  

Indivizii din spatele lor le-au promis dobânzi uriașe, însă au dispărut după ce le-au luat banii. Este o schemă piramidală de genul Caritas, apărută în anii ’90, prin care au fost păgubiți atunci peste două milioane de oameni, anunță Știrile PRO TV.

În zilele noastre, acești indivizi sunt ajutați și de influenceri să își câștige credibilitatea.

 

Susțin că se ocupă de tranzacționarea criptomonedelor

 

Numite pompos fonduri de investiții, acestea susțin că se ocupă de tranzacționarea criptomonedelor de genul bitcoin sau ethereum. Și promit investitorilor fără experiență dobânzi năucitoare în doar câteva săptămâni.

Să luăm cazul Nelson Finance. A ieșit pe piață cu trei tipuri de depozite. Facem calcule pentru două dintre ele, cu dobânzile promise. Avem 3.000 de euro. După 28 de zile, putem primi o dobânda de 27%, adică în plus 810 euro. Dar dacă îi retragem după 60 de zile, dobânda este de 68,4%. Adică, în două luni, câștigăm în plus, 2.052 de euro peste cei 3.000. Și îi putem reinvesti la infinit, după spusele celor de la Nelson Finance.

 

Influencerii români fac reclamă escrocilor

 

Pe aceeași schemă, au funcționat și 1Investfinance sau Onix Capitals. Și-au racolat clienții din spatele unor pagini create pe rețelele de socializare. Iar credibilitatea și-au câștigat-o cu ajutorul unor influenceri care le-au promovat activitatea în story-uri și postări pe Instagram, cel mai probabil, contra cost.

„Eram pe Instagram și am văzut o postare de la EL în care îmi vorbea despre pagina asta Nelson Finance, așa că am intrat la ei pe pagină și am văzut mai multe vedete care promovau pagina, recenzii pozitive de la alte persoane care ziceau că au făcut bani prin intermediul lor, așa că m-au făcut curios și am intrat în contact cu ei”, spune un păgubit, conform sursei citate.

Înainte de a trimite banii, acest tânăr a comunicat prin mesaje cu indivizii din spatele Nelson Finance, care l-au asigurat că nu există riscul de a pierde investiția făcută. A făcut un depozit de 5.887 de euro, a semnat un contract, iar promisiunea era ca în 28 de zile să primească în plus în jur de 1.500 de euro.

„Când am încercat să îi contactez ca să îi întreb de banii mei, nu mai răspundea nimeni nici la mesaje, nici la apeluri. I-am căutat și pe Instagram, unde nu am mai găsit pagina lor de Instagram, am încercat să contactez și influencerii la care văzusem postări despre pagina asta, le-am dat o groază de mesaje, nimeni nu a mai răspuns. Recomandarea influencerilor pentru mine a contribuit în proporție de 70%, 80% pentru că am zis nu are cum o vedetă așa mare să promoveze o minciună”, mai spune păgubitul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel