O femeie de serviciu româncă a învins România la CEDO. Caz fără precedent

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
O femeie de serviciu româncă a învins România la CEDO. Caz fără precedent
O femeie de serviciu româncă a învins România la CEDO. Caz fără precedent

La finalul lunii august, a fost dat verdictul în primul caz din istoria CEDO în care hărțuirea sexuală la locul de muncă este încadrată ca încălcare a dreptului la viață privată.

Dacă decizia CEDO rămâne definitivă, statul român trebuie să plătească femeii hărțuite despăgubiri de 7.500 de euro

Cazul privește o femeie de serviciu din județul Timiș care a reclamat că a fost hărțuită sexual timp de doi ani de către șeful Gării Est Timișoara, unde lucra, și că nu a avut parte de un proces echitabil. Judecătorii CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) au constatat că autoritățile din România, în speță CFR, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și Judecătoria Timișoara au tratat superficial acest caz grav.

 

A fost încălcat dreptul la respectarea vieții private

 

Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că ancheta a avut vicii atât de mari încât a schimbat încadrarea și a reținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenția europeană a drepturilor omului. Drept urmare, statul român trebuie să îi plătească femeii de serviciu 7.500 euro despăgubiri.

Aceasta are 52 de ani și lucrează ca femeie de serviciu pentru o companie ce furnizează servicii de curățenie în județul Timiș. În 2014, femeia a fost angajată să lucreze la Gara Est Timișoara, unde a rămas până pe 25 octombrie 2017.

Conform judecătorilor CEDO, citat de Adevărul, începând din 2015, C.P., șeful Gării Est Timișoara i-a cerut în mod repetat femeii de serviciu să întrețină relații sexuale cu el. Cum a fost refuzat constant, acesta a început să o terorizeze, încercând în mod repetat să o dezbrace când era singură. După mai multe refuzuri, șeful de gară a devenit agresiv, acuzând-o pe femeia de serviciu că nu își face treaba cum trebuie.

În septembrie 2017, după ce șeful de gară a refuzat să îi dea materialele pentru curățenie, femeia de serviciu și-a anunțat șeful și i-a spus despre comportamentul șefului de gară. După câteva zile, însoțită de șeful său, femeia s-a întâlnit cu doi reprezentanți ai CFR ce răspundeau de contractul cu firma de curățenie și de siguranța pasagerilor și a prezentat o înregistrare audio ca dovadă a hărțuirii sexuale.

După câteva zile, șeful de gară și-a recunoscut faptele și și-a cerut scuze. Numai că, la scurt timp, reprezentantul CFR care era responsabil de contractul cu firma de curățenie i-a cerut femeii să își ia concediu și ca la revenirea din concediu fie să lucreze la Gara Timișoara Nord, fie să demisioneze. Iar femeia a demisionat. Ulterior, aceasta a declarat că nu l-a reclamat pe șeful de gară deoarece îi era teamă de el.

 

„O să îți fac lucruri frumoase”

 

Pe 3 noiembrie 2017, femeia a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara împotriva șefului de stație al Gării Timișoara Est, depunând la dosar și transcrierile înregistrărilor audio pe care le-a făcut șefului de gară. În prima conversație, se aude cum șeful Gării Est Timișoara îi spune femeii de serviciu să stea liniștită deoarece vrea să îi atingă sânii. Femeia îl refuză și îi cere o mătură. În a doua conversație, se aude cum șeful de gară îi spune femeii: „Când vine vara o să îți fac lucruri frumoase”.

Parchetul a clasat cazul pe 22 octombrie 2019, motivând că faptele săvârșite nu constituie infracțiune prevăzută de lege, iar Judecătoria Timișoara a menținut decizia.

Considerând că nu a avut parte de un proces echitabil, femeia de serviciu a luat legătura cu Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, intrând în contact cu avocata Bianca-Ioana Radu, cea care a reprezentat-o apoi la CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că principalul motiv al clasării, rezultat din ordonanța Parchetului și din hotărârea Judecătoriei, este absența umilirii victimei prin faptele în cauză.

„Cu toate acestea, autoritățile nu au dat alte explicații pentru deciziile lor și nu au încercat să plaseze în context dovezile ce sugerau că reclamanta părea uneori tristă după întâlnirile ei cu șeful de gară. Autoritățile din România nu au făcut vreo încercare de a corela concluziile lor cu legislația în vigoare din România, deși respectarea demnității este un drept fundamental în legislația statului pârât. În plus, autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru a constata consecințele acțiunilor avute de către C.P. asupra reclamantei”, precizează judecătorii CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel