O comunitate de români şi-a cumpărat propria biserică

Echipa Stiri Diaspora / 29 feb 2016 Salveaza PDF Comentarii
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Cu mari sacrificii şi împrumuturi la bănci, mii de români din Suedia au participat la prima slujbă ortodoxă, în limba română.

 

O comunitate de români din Suedia a reuşit cu mari sacrificii să aibă propria biserică ortodoxă. Au cumpărat-o în 2014 din banii lor, iar duminica, lăcaşul de cult a fost sfinţit. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.


Până acum, românii ortodocşi din orăşelul suedez Jönköping mergeau duminica la slujbă în diferite locuri inchiriate. Acum doi ani au pus mână de la mână şi au cumpărat o biserică, doar a lor, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț”. I-au ajutat  Preasfinţitul Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord şi părintele lor paroh,  Teodor Băncilă.


Unii români au făcut chiar credite la bănci pentru a ajuta la ctitorirea lăcaşului de cult. Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Macarie Drăgoi le-a spus enoriaşilor după slujba de sfinţire că este fericit că au reusit sa iasă din locurile improvizate şi că biserica a fost achiziţionată cu mari jertfe, iar preotul paroh le-a mulţumit pentru donaţii.


În oraşul Jönköping locuiesc aproape o mie de români. Pentru ei biserica este un factor social important, un refugiu, o casă, primul lucru pe care îl caută într-o ţară străină.


Biserica a fost ridicată în stil neogotic în 1880. Catapeteasma este sculptată în stil brâncovenesc, în lemn de cireş.

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.27