Noul muzeu al Egiptului valorează peste un miliard de dolari și este demn de un faraon

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Noul muzeu al Egiptului valorează peste un miliard de dolari și este demn de un faraon / Foto: Unsplash
Noul muzeu al Egiptului valorează peste un miliard de dolari și este demn de un faraon / Foto: Unsplash

Marele Muzeu Egiptean este o vitrină monumentală pentru toate cele 5.000 de comori ale faraonului Tut și un simbol al unei națiuni care și-a recuperat trecutul.

Generalul-maior Atef Moftah nu este un director de muzeu obișnuit, iar Marele Muzeu Egiptean nu este un muzeu obișnuit. Văzut de la distanță, GEM-ul postmodern și tentacular, așa cum este numit, este atât de mare încât este greu de înțeles.

Liniile sale proeminente seamănă cu o navă uriașă căzută în deșert. Mai aproape, exteriorul muzeului este acoperit cu motive piramidale, ca un elogiu al Piramidelor din Giza, care se ridică la mai puțin de un kilometru distanță. Designul poate fi greu de înțeles, dar mesajul este clar: acesta este un muzeu demn de un faraon.

 

GEM este un proiect emblematic al guvernului egiptean

 

GEM este un proiect emblematic al guvernului egiptean, o întreprindere monumentală începută în urmă cu 20 de ani care, din cauza revoltelor Primăverii arabe și a pandemiei COVID-19, este cu mulți ani în întârziere. Într-o națiune extrem de dependentă de veniturile din turism și în care arheologia și politica sunt profund împletite, generalul Moftah și personalul său au ordin să se asigure că GEM are un succes răsunător.

Generalul face un gest spre mormintele impunătoare din depărtare, care strălucesc în căldură. O pasarelă pietonală este în construcție pentru a lega zona muzeului de piramide. "Va fi mai lungă decât Champs-Élysées sau Rambla", spune el conform National Geographic.

Muzeul are 484.000 de metri pătrați de suprafață, 12 săli de expoziție, 100.000 de artefacte, un cost total de peste un miliard de dolari. "Și suntem gata în proporție de 99 la sută!", declară el.

GEM se potrivește cu scara și teatralitatea altor proiecte arheologice recente sponsorizate de guvernul egiptean, inclusiv redeschiderea Bulevardului Sfinxurilor, în Luxor, și inaugurarea unor noi spații muzeale majore în Sharm el Sheikh, Cairo, Hurghada și în alte părți.

 

Comorile faraonului Tut - 100 de ani mai târziu 

 

În aprilie 2021, în timpul unui eveniment flamboaiant, sponsorizat de stat, denumit Parada de Aur a Faraonilor, 22 de mumii regale au fost plasate pe vehicule personalizate, trucate pentru a evoca barje funerare antice. Vehiculele s-au deplasat în stil grandios de la vechiul Muzeu Egiptean, pe străzile din Cairo, până la noul Muzeu Național al Civilizației Egiptene. La sosire, acestea au fost întâmpinate de președintele Abdel Fattah el Sisi și au primit un salut cu 21 de salve de tunuri.

"Parada mumiei a ajutat cu adevărat la creșterea gradului de conștientizare în rândul egiptenilor", spune Khaled al Anani, fostul ministru al turismului și antichităților. "Ne-a spus că aparținem cu toții unei mari civilizații, că ne respectăm strămoșii. Marele Muzeu Egiptean va transmite aceleași mesaje în moduri noi și puternice: mândrie, respect, unitate, putere."

 

GEM are de asemenea, criticii săi

 

Foste entități separate în cadrul guvernului național, ministerele turismului și antichităților au fost fuzionate în 2019 - spre disperarea unor egiptologi, care spun că arheologia a devenit roaba turismului.

Unii se tem că muzeul se va adresa mai mult vizitatorilor străini și banilor lor decât egiptenilor obișnuiți. Alții spun că uriașa structură este urâtă - ca o serie de hangare de avioane fără grație - și că va fi îngrozitor de costisitor de costisitor pentru răcire și iluminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel