România și mai ales Oltenia, nu scapă încă de cutremure. În această dimineaţă la ora menționată și mai sus, un nou seism cu magnitudine de 3,2 pe scara Richter i-a speriat pe olteni.
Cutremurul nu a fost foarte puternic, dar a avut loc la adâncimea de doar 9 kilometri, conform datelor Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Oltenia cutremurată de un nou seism în această dimineață
Seismul a avut loc la 104 km nord-vest de Craiova, 108 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 183 km sud-est de Arad, 185 km sud de Cluj-Napoca, 201 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 218 km est de Zemun şi 224 km nord-est de Nis.
Cel semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs pe 14 februarie 2023 şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.
Seismologii au anunţat, marţi, că după cutremurul din 13 februarie au fost localizate în acea zonă peste 810 de replici.
Zona Olteniei în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.
“În ce priveşte localizările în funcţie de adâncime, prezentăm şi această figură, care poate fi relaţionată şi cu sistemul de falii din zona respectivă, iar această figură arată de fapt că această secvenţă nu a venit chiar din senin.
Când reprezentăm şi cutremure istorice care sunt disponibile şi publicului larg, în catalogul în Romplus puteţi vedea faptul că şi în 1943 a fost un cutremur în zonă şi în 1963 şi tot aşa. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea”, a menţionat un specialist INFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News