Norvegia promite că va sprijini Ucraina cu 1 miliard de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Norvegia s-a angajat să aloce 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să se apere, să sprijine persoanele aflate în dificultate și pentru reconstrucție în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia a dorit să își exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei pentru supraviețuire.

"Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar pentru Ucraina. Este vorba despre niște principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noștri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău", a spus el.

"Vom oferi 1 miliard de euro în sprijinul țării și poporului dvs. pentru partea rămasă din 2022 și pentru 2023", a continuat el. "Acest război este o încălcare a dreptului internațional. ... Aveți dreptul să vă apărați și noi avem dreptul să vă ajutăm să vă apărați."

Întrebat dacă Norvegia este dispusă să mărească livrările de gaz către Europa, Stoere a declarat că Norvegia produce deja gaz "la maxim", dar că va face tot ce poate pentru a furniza gaz.

Zelenski a declarat că trebuie menținută presiunea asupra Rusiei pentru ca războiul să se încheie.

El a spus că Rusia a folosit o rachetă Kh-22 din epoca sovietică, proiectată pentru a lovi portavioane sau alte obiecte mari, pentru a lovi o clădire obișnuită de nouă etaje - o referire la o lovitură în primele ore ale zilei de vineri asupra unui bloc de apartamente de lângă Odesa, în care oficialii ucraineni spun că cel puțin 16 persoane au fost ucise, potrivit Mediafax. 

Zelenski: Atacul rusesc de lângă Odesa a fost un „act de teroare al Rusiei”

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că tirurile ruseşti cu rachete asupra unei clădiri de locuinţe din regiunea sudică Odesa nu a fost un accident, relatează DPA.

Acesta a fost un tir cu rachetă ţintit al Rusiei, un act de teroare al Rusiei împotriva oraşelor şi satelor ucrainene, împotriva poporului ucrainean, adulţi şi copii, a declarat Zelenski după o întâlnire cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, vineri, la Kiev, potrivit agenţiei ucrainene Interfax.

Racheta utilizată a fost de fapt concepută pentru a lovit portavioane sau alte nave de război, a spus el.

 

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite



În timpul nopţii, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.

Store s-a deplasat în Ucraina direct de la summitul NATO de la Madrid, a relatat agenţia norvegiană de ştiri NTB. Înainte de întâlnirea cu Zelenski, premierul norvegian a vizitat regiunea Cernigov, după care a anunţat un sprijin financiar de un miliard de euro în anii 2022 şi 2023.

Banii vor fi folosiţi pentru ajutor umanitar, reconstrucţie, dar şi pentru armament. Premierul norvegian a spus că este un mod de a sprijini lupta ucrainenilor pentru libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel