Norvegia amână ridicarea totală a restricţiilor din cauza variantei Delta

Andreea Cosma |
Data publicării:
norvegia restictii noi covid
norvegia restictii noi covid

Norvegia a amânat luni pentru "sfârşitul lui iulie, începutul lui august", cel mai devreme, ridicarea cvasitotală a restricţiilor sanitare pentru a se proteja împotriva unui eventual al patrulea val al pandemiei de COVID-19 din cauza variantei Delta, relatează AFP.

"Evoluţia rămâne pozitivă", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă premierul Erna Solberg, dar "alegem să aşteptăm să vedem cum afectează situaţia varianta Delta".

"Riscul unei redeschideri prea rapide este, între altele, ca varianta Delta să poată genera un al patrulea val în acea parte a populaţiei care nu este vaccinată, în grupurile de persoane care nu au primit decât o singură doză şi în grupurile vulnerabile cu un sistem imunitar slăbit", a explicat ea.

Norvegia, unde epidemia de COVID-19 este în mare parte sub control, a declanşat pe 18 iunie a treia fază a planului său de ridicare a restricţiilor, care are patru în total, şi ar fi putut în teorie să treacă la ultima etapă - o revenirea cvasitotală la normalitate - foarte curând.

Guvernul a ales însă să-şi acorde mai mult timp în contextul propagării virusului Delta, în mod special contagioasă şi care, potrivit premierului Erna Solberg, ar putea deveni dominantă în ţară "în câteva săptămâni".

"Este important să frânăm această evoluţie", a afirmat şefa guvernului.

Circa 63,6% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID în Norvegia.

Ţara scandinavă, care numără 5,4 milioane de locuitori, nu utilizează decât vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer/BioNTech şi Moderna) în programul său de vaccinare.

Norvegia a renunţat la vaccinul AstraZeneca şi inoculează cu Johnson & Johnson numai persoanele care doresc acest lucru, din cauza efectelor secundare rare, dar grave, pe care aceste vaccinuri le pot provoca.

Potrivit Centrului european de prevenţie şi control al bolilor (EDCD), Norvegia are o rată de incidenţă a virusului de 47,32 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor 15 zile, cu o mortalitate foarte scăzută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel