Normele de aplicare ale programului "Noua casă", aprobate de Guvern

Nicoleta Baciu / 20 aug 2020, 21:03 Salveaza PDF Comentarii

Programul "Noua casă" va continua să ofere facilităţile din vechiul  program "Prima casă", dar va aduce şi noi avantaje în schema de finanţare-garantare pusă la dispoziţie de stat.

Românii pot să-şi cumpere o locuință prin programul Noua Casă. Normele de aplicare, aprobate de Guvern

Românii vor putea să își cumpere, de la mijlocul acestei luni, o locuință prin programul Noua Casă. 

"Obiectivul principal al programului «Noua casă» este o reorientare a constructorilor către locuinţe mai mari, pentru că în anul 2019 a fost cea mai mică suprafaţă locuibilă livrată de către dezvolatorii către cetăţeni. Institul Naţional de Statistică a arătat că 63 de metri pătrăţi a fost suprafaţa livrată. Deci, practic, dezvoltatorii imobiliari îşi creau produsul în funcţie de programul «Prima casă». Un alt argument: din patru credite ipotecare, trei erau «Prima casă». Deci, era clar că produsul croia piaţa. Prin acest «Noua casă», prin programul prin varianta de 140 de mii de euro, aşteptăm ca să se vândă locuinţele care sunt mult mai mari şi care îţi oferă şi un confort mai mare. Am avut două miliarde şi o sută la fond de garantare, până în 6 martie, când a fost oprit programul «Prima casă», s-au cheltuit 415, deci mai avem un miliard şi şase sute plafon de garantare", a explicat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu.

Prin programul "Noua casă" pot fi garantate credite pentru locuinţe de până în 70 de mii de euro, cu avans de minimum 5% şi o garanţie de stat de până la 50%. Acestora li se adaugă împrumuturi pentru locuinţe, cu valoare maximă de 140 mii de euro, avansul fiind de cel puţin 15% şi garanţia de 60%. Noua Casă are un plafon maxim de 140.000 euro, mai mult decât dublu față de cel din programul anterior, Prima Casă. Acesta este valabil însă doar în cazul achiziției unei locuințe mai noi de 5 ani, iar avansul pentru acest tip de credit crește cu 10 procente, până la 15%.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy