Noile restricții de la graniță lovesc direct în buzunarele românilor. Cât costă un test PCR în mai multe țări europene

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Noile restricții de la graniță lovesc direct în buzunarele românilor. Cât costă un test PCR în mai multe țări europene
Noile restricții de la graniță lovesc direct în buzunarele românilor. Cât costă un test PCR în mai multe țări europene

Începând din 12 februarie, românii care revin din 67 de state și teritorii sunt nevoiți să prezinte și un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Decizia a fost luată săptămâna trecută de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aduce și cheltuieli în plus pentru cei care vor să revină în țară, deoarece în alte țări un test PCR costă aproximativ 600 de lei.

„La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară”, scrie în Hotărârea CNSU.

Pe această listă sunt 67 de state. Dintre cele aflate în UE, doar patru nu sunt vizate de astfel de restricții, respectiv Bulgaria (în care, în schimb se intră cu PCR), Danemarca, Finlanda, Grecia.

Totodată, un număr de 12 categorii sunt exceptate, printre care copiii sub trei ani și persoanele care au primit de cel puțin zece zile a doua doză de vaccin. Altfel spus, cea mai mare parte a românilor care doresc să revină acasă din 67 de țări trebuie să facă un test PCR. În unele cazuri, acest test este cerut și de țara în care călătorești, precum Marea Britanie, dar și la revenirea în țară. Astfel, că pentru o călătorie poate fi efectuat de două ori un test PCR.

 

Italia, de la 60 de euro

 

În România, prețul unui test PCR începe de la 200 de lei, însă în alte țări europene, costul este mult mai ridicat.

În Italia, țara cu cea mai mare diasporă românească, fiecare regiune a dedicat un site special pentru rezervarea testului în facilități publice, inclusiv aeroporturi, dar testul PCR COVID-19 poate fi făcut și într-o unitate privată.

Prețurile diferă în funcție de regiune și respectă regulile pieței, spun operatorii privați, deoarece, explică aceștia, dacă cererea crește, crește și valoarea ofertei. Problema este că, în unele zone afectate de coronavirus, concurența dintre public și privat a crescut și nu mai există posibilitatea concretă de a merge la instituții publice în care oamenii să aibă rezultate eficiente și timpi de așteptare rezonabili. Așadar, cetățenii se văd constrânși, să apeleze la laboratoarele private.

Potrivit Libertatea, prețul unui test PCR în regiunea Lazio se ridică la 60 de euro, adică aproximativ 300 de lei. În Lombardia, însă, costurile sunt cuprinse între 120 și 150 de euro, adică între 600 și 750 de lei.

 

Spania, de la 110 de euro

 

În Spania, prețul de vânzare al testelor PCR este de două ori mai mare decât costul de fabricație.

„Costul de fabricație este de șaptezeci sau optzeci de euro, iar prețul cu care aceste teste ajung la oameni este de 180 de euro (n.red – echivalent 900 de lei)”, explică președintele Asociației Spaniole a Tehnicienilor de Laborator, Juan Carlos Rodríguez Rodríguez.

În anumite zone, de exemplu Tenerife, prețul începe de la 110 euro. În Barcelona, însă, poate să ajungă și la 170-180 de euro.

„Când o persoană are nevoie de un test, caută un laborator privat”, spune Rodríguez, care avertizează că „prețurile sunt foarte mari”. Acesta a adăugat că „având în vedere lipsa de personal și de reactivi, totul s-a transformat într-o afacere pentru laboratoarele private”.

 

Preț ridicat și în Germania

 

Testul PCR în Germania costă 147 de euro, potrivit Asociației Asigurărilor Private de Sănătate, ceea ce înseamnă echivalentul a 735 de lei.

Dacă însă simptomele de boală sunt prezente la o persoană asigurată și există o recomandare medicală pentru testare, atunci asigurații vor avea o factură în baza căreia își vor primi banii înapoi.

Nu este însă și cazul celor care își fac testul doar pentru a călători.

 

Austria, de la 70 la 150 de euro

 

Cei care trebuie să călătorească în Austria și nu se încadrează în categoriile exceptate sunt nevoiți să-și facă de două ori un test anti-COVID – și la dus, și la întors.

Din 10 februarie, Austria le cere tuturor celor care vor să-i treacă frontiera să prezinte rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Austriecii plătesc pentru testele PCR între 70 și 150 de euro, adică între 350 și 750 de lei, arată organizația de promovare a economiei austriece din cadrul Camerei Economice a Austriei.

 

Ungaria a plafonat prețul

 

Guvernul condus de Viktor Orban a plafonat prețul testelor de coronavirus la 19.500 forinți, adică 54 euro, ceea ce înseamnă 270 de lei.

Dar testele PCR vor fi furnizate gratuit pacienților dacă sunt prescrise de medicul generalist, a notat site-ul maghiar abouthungary.hu.

Nu este, desigur, cazul celor care au nevoie doar pentru a călători.

 

Marea Britanie, test PCR și la dus, și la întors

 

Testul PCR este cerut și la intrarea în Marea Britanie, dar cum țara se află inclusă în țărilor cu grad epidemiologic ridicat, acesta este necesar și la revenire.

Testele PCR nu sunt disponibile în sistemul medical de stat, astfel încât cei care doresc să facă unul trebuie să apeleze la companii medicale private, scrie metro.co.uk.

Prețurile variază de la companie la companie, de obicei între 150 de lire sterline și 250 de lire sterline, ceea ce înseamnă între 750 și 1.000 de lei.

Dar prețurile cresc când se alege opțiunea „expres”, ceea ce presupune vizita la domiciliul pacientului sau ca rezultatele să fie furnizate în 24 de ore.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel