Noi restricții severe în Europa. De Crăciun, nevaccinații intră în lockdown

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Pe fondul creșterii semnificative a ratei de infectare, tot mai multe țări europene revin la restricții anti-pandemie.

După Olanda, au luat măsuri dure și Austria, Danemarca, Belgia și Slovacia. De asemenea, guvernul britanic a somat cadrele medicale din sistemul public să se vaccineze până cel târziu pe 1 aprilie 2022.

Iar în Franţa, a 3-a doză de ser anti-COVID devine obligatorie pentru persoanele peste 65 de ani - pentru prelungirea certificatului verde.

 

Vaccinarea obligatorie a personalului medical

 

Aproape 100.000 de angajaţii din domeniul sănătăţii din Anglia vor fi nevoiţi să se vaccineze, dacă vor să îşi păstreze locul de muncă. Anunţul a fost făcut ieri în Parlament de către ministrul britanic al Sănătăţii. Vor exista excepții pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale și pentru cei care nu au contact faţă în faţă cu pacienții.

Mai multe ţări precum Italia, Grecia şi Franţa au impus deja vaccinarea obligatorie a personalului medical.

De la Palatul Elysee, Emmanuel Macron a făcut aseară un nou apel pentru vaccinarea împotriva COVID.

„Vaccinaţi-vă! Vaccinaţi-vă pentru a vă proteja! Vă reamintesc faptul că o persoană vaccinată are şanse mai mici de unsprezece ori să ajungă la spital în stare critică. Vaccinaţi-vă pentru a putea trăi din nou normal”, a transmis Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, citat de Știrile PRO TV.

Liderul francez le-a cerut persoanelor care au peste 65 de ani ca până la jumătatea lunii viitoare să se vaccineze cu cea de-a treia doză a serului anti-COVID, dacă vor ca certificatul verde să rămână valabil. Totodată, şeful statului a anunţat o verificare mai intensă a acestui document, necesar pentru a merge atât la restaurante, cât și în alte locuri turistice din Franța.

 

Îngrijorări în întreaga Europă

 

Tot mai multe îmbolnăviri cu Virusul Sars-CoV-2 ridică îngrijorări în întreaga Europă.

Bulgaria a raportat pentru ultimele 24 de ore 334 de decese din cauza COVID, un record nedorit de la izbucnirea pandemiei. Din 21 octombrie, vecinii de la sud de Dunăre au introdus certificatul sanitar pentru aproape toate spaţiile închise, pentru a accelera vaccinarea populaţiei. Doar 30% dintre adulţii bulgari sunt imunizați cu schemă completă. De când au fost instituite noile restricții, peste un sfert de milion de oameni și-au făcut prima doză.

De luni, în școlile din Belgia este obligatorie purtarea măștilor de protectie, pentru toți elevii mai mari de 12 ani și, firește, pentru profesori.

„E dificil sa predai toată ziua cu masca. Ma ustură gâtul. Dar tot prefer masca predării online”, spune Angélique Fautre, profesor.

„Dacă un elev refuză sa poarte masca, e menționat în gazeta clasei. După un anumit număr de abateri, va fi ținut după ore la școală, în detenție”, a precizat Willy Kersdag, director școală.

 

De Crăciun va fi lockdown pentru nevaccinați, în Austria

 

Guvernul austriac, la rândul său, a sporit numărul de polițiști pe străzi, pentru a impune respectarea noilor măsuri intrate în vigoare. Așa-numita regulă 2G prevede că doar vaccinații și cei trecuți prin boală au acces la servicii și evenimente publice.

Cu 65% din populație vaccinată cu schema completă, Austria a trecut la aceste măsuri radicale după ce numărul zilnic de cazuri noi a depășit 10.000. Cancelarul austriac a avertizat populația că masurile nu vor fi ridicate înainte de sfârșitul anului, așadar de Crăciun va fi lockdown pentru nevaccinați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel