Nicolae Ciucă anunță păstrarea cotei unice: "Economia României e în creștere" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României (Credit foto: Agerpres)
Nicolae Ciucă, premierul României (Credit foto: Agerpres)

Nicolae Ciucă spune că România se află pe drumul cel bun, iar economia țării este în creștere. 

Totodată. premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că Guvernul va păstra cota unică de impozitare. 

"Economia României este în creștere, o spun datele Institutului Național de Statistică. Primul trimestru al anului a înregistrat o creștere de 6,4%, față de perioada similară a anului trecut și de 5,1% față de ultimul trimestru.Am reușit să menținem statistica creșterii economice în cea mai mică bandă de fluctuație posibilă. Valoarea anualizată este cu un punct procentual mai mare decât creșterea de 5,4% pe care a înregistrat-o Zona Euro, în care se află cele mai performante economii ale Uniunii Europene. Datele sunt BUNE, având în vedere contextul economic global.

Primul trimestru al anului încă era afectat de pandemie, iar războiul din Ucraina a început în 24 februarie. Este singura perioadă de timp care include ambele crize care au lovit din plin economia mondială și au creat dezechilibre majore în toate țările lumii, trimițând în pragul recesiunii state dezvoltate. Economia Românei a reușit o performanță și este evident că păstrarea cotei unice, încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri sunt vitale pentru păstrarea acestui trend pozitiv," a scris Nicolae Ciucă pe Facebook. 

Codul fiscal din România se va modifica

Codul fiscal din România se va modifica cel mai probabil de la 1 ianuarie 2022, existând deja numeroase discuții despre creșteri de taxe și impozite, atât pentru companii cât și persoanele fizice. 

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu spune că proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal vizează ajustări care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în programul de guvernare, dar şi în ceea ce priveşte statutul de membru al NATO, "în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei române" şi pentru îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu este vorba despre eliminarea de facilităţi destinate companiilor, ci mai degrabă despre "eliminarea de excepţii".

"Eu nu le-aş zice eliminarea de facilităţi, ci mai degrabă eliminarea de excepţii, pentru că o parte dintre ele sunt excepţii şi ne-am angajat prin PNRR, precum şi în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale de profil ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem în sfârşit la o aplicare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal", a explicat el.

Prim-ministrul a adăugat că în ultima perioadă a avut întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai patronatelor şi sindicatelor, iar în urma discuţiilor a reieşit necesitatea unor "decizii coordonate".

"Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă. Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal", a transmis el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel