Negociator rus despre luptătorii ucraineni din regimentul Azov: „Nu merită să trăiască” / Azovstal, evacuată; cea mai sângeroasă luptă s-a încheiat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un deputat rus care participă la negocierile de pace cu Kievul a declarat marți că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru ceea ce el a numit luptătorii naționaliști din regimentul ucrainean Azov, relatează Reuters.

În cadrul unei dezbateri în camera inferioară a parlamentului rus, după ce apărătorii combinatului siderurgic ucrainean Azovstal s-au predat, deputatul Leonid Slutsky a declarat că, deși Rusia are un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, ar trebui să se "gândească cu atenție" la pedeapsa capitală pentru luptătorii din Azov.

"Ei nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și care sunt comise în mod continuu împotriva prizonierilor noștri", a spus el.

Kievul a ordonat evacuarea Azovstal și anunță că cea mai sângeroasă luptă s-a încheiat

 

Peste 250 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse, iar Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii uzine, acesta fiind sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii, scrie Reuters. Mariupol este acum în întregime controlat de ruși.

Peste 250 de soldați ucraineni s-au predat forțelor ruse la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Totodată, Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii garnizoane, anunțând sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii.

Reuters a văzut autobuze părăsind oțelăria în timpul nopții și cinci dintre ele ajungând în orașul Novoazovsk, aflat sub control rusesc. Moscova a declarat că aici le vor fi tratate rănile soldaților din Regimentul Azov.

Într-unul dintre autobuze, marcat cu litera latină „Z”, care a devenit simbolul asaltului Rusiei, răniții erau întinși pe targă la trei paturi. Un bărbat a fost scos cu scaun cu rotile, cu capul strâns înfășurat în bandaje groase.

În timp ce ambele părți au vorbit despre un acord prin care toate trupele ucrainene vor abandona oțelăria, multe detalii nu au fost încă făcute publice, inclusiv câți luptători au rămas înăuntru și dacă a fost convenită în prealabil vreo formă de schimb de prizonieri.

„Garnizoana și-a îndeplinit misiunea de luptă”

 

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a garantat personal că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.

„Garnizoana și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului... Apărătorii de la Mariupol sunt eroii timpului nostru”.

O înregistrare video a Ministerului rus al Apărării a arătat luptători părăsind uzina la lumina zilei, unii transportați pe targă, alții cu mâinile ridicate pentru a fi percheziționați de trupele rusești.

Rusia a declarat că cel puțin 256 de luptători ucraineni „au depus armele și s-au predat”, inclusiv 51 de soldați grav răniți. Ucraina a declarat că 264 de soldați, inclusiv 53 de răniți, au părăsit uzina și că se fac eforturi pentru a-i scoate pe cei rămași.

Predarea pare să marcheze sfârșitul bătăliei de la Mariupol, unde Ucraina consideră că zeci de mii de oameni au fost uciși în luni de bombardamente și asediu rusesc.

Mariupol - o ruină

 

Orașul se află acum în ruine. Capturarea sa completă este cea mai mare victorie a Rusiei în acest război, oferind Moscovei controlul total al coastei Mării Azov și o întindere vastă, din estul și sudul Ucrainei, de mărimea Greciei.

Autoritățile din ambele tabere au dat puține indicii cu privire la soarta finală a ultimilor apărători ai Mariupolului. Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că Kievul intenționează să organizeze un schimb de prizonieri pentru ucrainenii răniți, odată ce starea lor se va stabiliza, dar niciuna dintre părți nu a dezvăluit termenii unui acord specific.

„Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Există răniți grav printre ei. Aceștia primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ei în viață”.

ONU, care a ajutat la evacuarea civililor din Azovstal luna aceasta, nu a fost implicată operațional în această evacuare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Saviano Abreu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel