Muniție letală, descoperită în bagajele unui tânăr, în vama Albița. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Muniție letală, descoperită în bagajele unui tânăr, în vama Albița. Bărbatul s-a ales cu dosar penal
Muniție letală, descoperită în bagajele unui tânăr, în vama Albița. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița  efectuează cercetări cu privire la un bărbat din Republica Moldova, care intenționa să ajungă în Republica Moldova cu 66 bucăţi de cartușe letale, ascunse, fără a deține toate documentele prevăzute de lege, necesare transportului în cauză.

În ziua de 12 decembrie, în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 28 de ani.

În baza profilului de risc, împreună cu lucrătorii vamali, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei ocazie cu care au fost descoperite asupra tânărului, ascunse şi nedeclarate, două cutii de carton conţinând în total un număr de 66 de cartuşe cu glonţ calibrul 22 mm.

Întreaga cantitate de muniție a fost ridicată în vederea continuării și definitivării cercetărilor. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

 

Zeci de români și-au cumpărat arme din Ungaria. Pistoale, muniție și articole pirotehnice, confiscate în urma perchezițiilor de amploare

 

Mascații au descins, pe 9 decembrie, în București și în 36 de județe din țară. Peste 100 de percheziții au avut loc  la persoane care introduceau în țară arme și muniție neletală, dar pe care le livrau prin curier. În urma celor 103 percheziții domiciliare, în municipiul București și 36 de județe, la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă calificată, au fost ridicate zeci de arme.

„În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 10 pistoale de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9mm, 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării, 2 arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal, 2 arbalete supuse notificării, 2 cartușe letale, 43 de articole pirotehnice, precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă”, informează Poliția Română. Armele ridicate vor fi supuse unei constatări criminalistice balistice, în vederea stabilirii categoriei din care fac parte.

 

Armele erau livrate către cumpărătorul final  prin firme de curierat rapid

 

„În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu”, transmite IGPR.

După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid. Peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale participă la această acțiune.

Activitățile s-au desfășurat în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel