Muncitori români, exploatați în Scoția. Obligați să locuiască în spații inumane și supraaglomerate: „Am primit sesizări că sunt victimele traficului de persoane”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Muncitori români, exploatați în Scoția. Obligați să locuiască în spații inumane și supraaglomerate: „Am primit sesizări că sunt victimele traficului de persoane”. FOTO ILUSTRATIV
Muncitori români, exploatați în Scoția. Obligați să locuiască în spații inumane și supraaglomerate: „Am primit sesizări că sunt victimele traficului de persoane”. FOTO ILUSTRATIV

Încă un caz de exploatare a muncitorilor români apare în străinătate. De data aceasta a avut loc în zona Perth și Kinross din Scoția, acolo unde lucrătorii conaționali au fost obligați să locuiască în spații de cazare inumane.

Săptămâna trecută a fost plină de acțiune pentru mai multe agenții scoțiene care au verificat condițiile de trai ale străinilor veniți la muncă în Perth și Kinross. Verificările acestor agenții au fost declanșate după ce anumite îngrijorări despre un eventual trafic de persoane au fost ridicate către Gangmasters and Labor Abuse Authority (GLAA), autoritate britanică a cărei activitate se referă la protecția lucrătorilor vulnerabili și exploatați, relatează heraldscotland.com.

Alături de poliție, pompieri și membrii Consiliului Perth și Kinross, GLAA a efectuat 23 de vizite în întreaga zonă. Aproximativ o treime (30%) dintre proprietățile verificate au fost identificate ca fiind supraaglomerate. Un număr de 54 de muncitori de naționalitate română au fost interogați în cadrul acestei acțiuni și au fost rugați să completeze chestionarele oferite de autoritate.

Marea Britanie. Muncitor român, exploatat „fără milă” de un conațional: I-a promis o viață mai bună, însă a ajuns să fie sclavul modern al bărbatului

 

„Am primit sesizări că lucrătorii români ar putea fi victimele traficului de persoane”

 

Unii dintre ei și-au exprimat îngrijorarea pentru faptul că nu au primit niciun „fluturaș” de salariu de la angajatori, în timp ce autoritățile i-au informat pe muncitorii interogați cu privire la drepturile lor ca și angajați și dreptul la salariul minim național.

„Am efectuat operațiunea după ce am primit sesizări că lucrătorii români, care se prezentau drept fără adăpost autorității locale, ar putea fi victimele traficului de persoane în Marea Britanie și exploatați”, a declarat Fiona Panetta, ofițer investigator la GLAA. „Investigațiile noastre sunt încă într-un stadiu incipient, dar intenționăm să revizuim toate chestionarele și conturile primite și vom aborda orice probleme identificate”.

Ea a dezvăluit că mai mulți muncitori au susținut că nu au primit niciun document de plată a salariului sau că nu au știut ce bani le-au fost plătiți, chestiuni ce vor fi corectate de autoritatea pe care o reprezintă (GLAA). „Cooperarea cu partenerii noștri este cu adevărat esențială pentru a ne asigura că muncitorii vulnerabili sunt protejați și că toate problemele potențiale sunt investigate și abordate în detaliu”.

Muncitori exploatați pe câmpurile din Italia. Se cer pedepse grele pentru o româncă și soțul ei: „Lucrau 12 ore pe zi și nu aveau libere”

 

„Aproape o treime din proprietățile private vizitate săptămâna trecută au fost supraaglomerate”

 

Tom McEwan, consilierul desemnat pentru locuințe și bunăstare socială în Perth și Kinross a caracterizat constatările vizitelor fiind „extrem de dezamăgitoare”.

Consilierul a promis că autoritățile locale vor sprijini sănătatea și bunăstarea tuturor rezidenților din această zonă, iar ofițerii care se ocupă de locuințe vor face totul pentru a se asigura că orice probleme întâlnite vor putea fi rezolvate rapid.

„Este extrem de dezamăgitor că aproape o treime din proprietățile private vizitate săptămâna trecută au fost supraaglomerate și vom lua întotdeauna măsurile corespunzătoare atunci când va fi nevoie”, a explicat McEwan. „Nimeni nu ar trebui să locuiască în spații de cazare înghesuite, fără facilități de bază și vom vorbi cu proprietarii despre responsabilitățile lor față de chiriași și despre necesitatea de a ne garanta că proprietățile lor sunt folosite în siguranță”.

Muncitori români, exploatați de o importantă companie din Belgia: Lucrătorii au cerut de mâncare localnicilor pentru că le era prea foame

---------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel