Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Motivele pentru care foarte mulți români s-au stabilit în Spania. Ica Tomi: Niciodată nu a fost o țară în care veniturile să fie extraordinar de mari

Claudia Calotă |
Data actualizării: | Data publicării:

Ica Tomi, președinte al asociației Salva din Spania, a vorbit despre românii din țara iberică.

Ica Tomi, președinte al asociației Salva din Spania, a explicat de ce foarte mulți români au ales să meargă și să-și construiască un viitor în Spania:

„Citeam la un moment dat o statistică foarte interesantă care spunea că Spania a pierdut în ultimii 10 ani aproximativ 300.000 de români. Nu mai este destinația de vis? Nu mai este la fel de bine financiar, sau care să fie motivul?“, a întrebat Bogdan Bolojan, redactor-șef ȘtiriDiaspora.

„Din punctul meu de vedere, Spania niciodată nu a fost o țară în care veniturile să fie extraordinar de mari comparativ cu celelalte țări din Europa. Întotdeauna salariul a fost mai moderat în Spania față de celelalte țări, dar faptul că se învață mult mai ușor limba, mediul este mai favorabil, oamenii sunt mai primitori, te face să reușești să te integrezi mult mai repede.

Sigur că, din punct de vedere economic, majoritatea celor care au plecat din România au plecat spre venituri mai bune. Ăsta a fost motivul principal pentru care au emigrat, dar mereu este o mobilitate. Sunt mulți care vin, mulți care pleacă, mulți pentru care România poate fi o destinație, sau nu neapărat. Dacă Spania nu mai este atractivă, atunci se poate schimba destinația spre o altă țară din Europa, însă nu avem statistici clare, pentru că există o mobilitate destul de importantă. Sunt persoane care pleacă din Spania, dar și foarte multe care vin“, a precizat Ica Tomi.

 

Vezi și:

"Ei nu se simt români". Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania: Nu o văd ca pe o ruptură, este doar un mod de viață

 

Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania a explicat în cadrul unui interviu acordat pentru DC NEWS și Ştiri Diaspora că în Spania există una dintre cele mai mari comunități de români, și, deși cei mai în vârstă păstrează tradițiile românești, apartenența la România este tot mai scăzută în rândul copiilor, mai ales în cazul celor care s-au născut și învață acolo. Totuși, aceste cazuri sunt încă destul de rare, susține Ica Tomi.

"Se mai consideră români conaționalii noștri din Spania? Care mai este în acest moment sentimentul de apartenență la România, după atâția ani de Spania?", a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.

"Sigur că da. Comunitatea românească este foarte mare aici în Spania, dar deja vorbim de a doua și poate chiar a treia generație de români aci în Spania. Copiii care s-au născut aici, care studiază și sunt incluși în sistemul de învățământ din Spania, sigur că ei vorbesc doar în limba spaniolă, învață spaniola și cultura spaniolă, dar eu cred că totuși a doua generație încă mai vorbesc limba română. Nu știu ce va fi la a treia, la a patra generație pentru că totuși ei nu se identifică foarte tare cu România, ei nu se simt români, la copii mă refer.

România este doar țara părinților lor și a bunicilor lor. Sigur, nu putem să generalizăm pentru că sunt familii care își educă copiii foarte bine în acest sens, adică păstrează ambele culturi, învață limba română, citesc, sunt și cursuri în Spania, sunt asociațiile care au tot felul de activități în limba română și sunt părinți care își aduc copiii la aceste activități și îi duc la cursuri de limba română", a spus Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.

 Citește continuarea aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel