Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Accesul la învățământul în limba maternă, principala problemă a românilor din Ucraina. Gherman: "Putem reveni la masa negocierilor" - VIDEO

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Principala problemă a românilor din Ucraina este accesul la învățământul în limba română, potrivit unui sondaj citat de Marin Gherman, jurnalist și doctor în științe politice în Cernăuți. 

În ultimii 30 de ani, soarta comunității românești din Ucraina a fost un subiect sensibil, existând o întreagă discuție pe marginea respectării drepturilor pentru această minoritate. 

Marin Gherman, jurnalist și doctor în științe politice, a vorbit, la interviurile ȘtiriDiaspora și DCNews, despre situația comunității românești din Ucraina.

"Într-un sondaj, majoritatea românilor fiind întrebați care este cea mai importantă problemă din ultimii 30 de ani pentru românii din Ucraina au spus că accesul la învățământul în limba română. Urmează problemele economice, închiderea unor ziare, televiziuni, radio sau agenții de știri. Deci accesul la informație. Trei probleme: învățământul, problemele economice și mass-media. Ceea ce înseamnă că învățământul este cu adevărat o problemă. De aceea am criticat tot timpul pe cei care au spus că trebuie condiționata apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană prin respectarea unor drepturi. Am criticat atunci când nu era război în țară.

Acum putem să revenim la aceste discuții. Pentru că a condiționa atunci, când nu era război, o apropiere de UE prin respectarea unor drepturi deschidea calea prieteniei cu Rusia. Nu s-a întâmplat. Avem un război. Sperăm să fie pace. Atunci putem reveni la masa negocierilor privind condiționarea și respectarea drepturilor.

Sper că statul român și diplomații români vor ști când, cum și ce să spună colegilor ucraineni ca să rezolve aceste probleme în cadru european", a spus Marin Gherman, în cadrul interviului acordat în exclusivitate ȘtiriDiaspora și DCNews.

Vezi și: Românii din Ucraina, ținta propagandei ruse. Marin Gherman: "Mult timp, România a fost văzută ca un dușman" - VIDEO

 

Youtube video image

Emisiunea face parte din cadrul campaniei „Apel la Educație", realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Despre Marin Gherman

 

Marin Gherman este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina), doctor în științe politice. În 2010 a absolvit cu mențiune Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, iar în 2014 – își susține teza de doctorat, având ca temă de cercetare „Teoriile capitalului social în studierea proceselor de integrare europeană din cadrul societăților postsocialiste (studiu de caz Ucraina, România)”.

Este lector univ. asociat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, editorialist la Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, jurnalist la Libertatea (București).

Președinte-fondator și redactor-șef al Centrului Media BucPress, care include patru organe de presă de limba română: Agenția de știri BucPress, Radio Cernăuți, BucPress TV și revista BucPress. Este redactor-șef adjunct la revista de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Autor de studii publicate în reviste de specialitate, coautor a cinci monografii științifice: „Societatea civilă și capitalul social în noile state membre ale UE” (Cernăuți, Tehnodruk, 2015), „Sprache Politik und Konflikte in der Ukraine, Republik Moldau und Georgien” (Leipzig, 2017), „Peisajul etnocultural și etnopolitic al regiunilor de frontieră din Ucraina, R.Moldova și România. Retrospectivă istorică și actualitate” (Cernăuți, Tehnodruk, 2018), „Intersecții educative: dialog cu minoritățile naționale din regiunile Cernăuți și Transcarpatia” (Drogobici, Tek-LTD, 2020), „COVID-19. Dimensiuni ale gestionării pandemiei” (Iași, Editura Junimea, 2020).

A fost consultant politic, șef al birourilor electorale, manager al campaniilor informaționale și proiectelor internaționale de analiză a presei,  coordonator al proiectelor transfrontaliere finanțate de UE și altor programe de granturi.

Interese științifice: teoria și practica acumulării capitalului social, procesele de integrare europeană în statele din Europa Centrală și de Est, procesele informaționale, evoluția mass-media, relațiile ucraineano-române, procesele geopolitice actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel