Monument românesc demolat în Madrid

Echipa Stiri Diaspora / 9 oct 2015 Salveaza PDF Comentarii
Legionarii Ion Moța și Vasile Marin au fost din nou motiv de scandal pentru consilierii socialişti şi populari din localitatea Majadahonda..

Monumentul legionarilor Ion Moța și Vasile Marin din localitatea Majadahonda, Madrid, va fi demolat. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de consilierii locali.

Propunerea a fost votată de consilierii socialiști, în ciuda opoziției Partidului Popular. Popularii au boicotat votul, afirmând că monumentul se află pe o proprietate privată. La rândul lor, socialiștii și aliații lor au declarat că monumentul ar fi un omagiu adus dictaturii franchiste și extremei drepte.

 

În replică, organizația care asigură custodia monumentului legionarilor români a anunțat că acesta se află pe o proprietate privată pentru care s-ar fi plătit toate taxele și impozitele. Asociația mai spune că monumentul nu este de acces public și că niște huligani ar fi distrus gardurile pe care se angajează sa le repare.

 

Monumentul comemorativ de la Majadahonda a fost realizat în 1970 alături de o cruce de piatră ridicată în memoria celor doi voluntari români din Mișcarea Legionară, Ion I. Moța și Vasile Marin, care au murit pe front, la 13 ianuarie 1937, în luptele din Războiul Civil Spaniol, de partea fasciștilor lui Franco.

 

Memorialul a fost inaugurat la data de 13 septembrie 1970, în prezența comandantului Mișcării Legionare din România, Horia Sima. Construcția sa a fost cofinanțată de guvernul fascist spaniol.

 

Potrivit jurnaliştilor de la inforoes.com, reprezentanţii asociației au anunțat că vor contesta decizia în instanță.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy