Moise Guran, ÎNFURIAT de propunerea lui Andrei Caramitru: Dacă tu crezi că vorbești unui popor de PLĂVANI...

Narcis Popa |
Data publicării:

Moise Guran reacționează dur ca urmare a propunerii lui Andrei Caramitru de eliminare a plătilor cash în economie. 

Guran spune despre Caramitru că ar avea un stil revoluționar-extremist. 

"Ideea stimulării plăților cu cardul, pentru combaterea evaziunii fiscale, e veche și e bună în măsura în care e vorba de o stimulare, nu de o obligare. Adică trebuie să-i dai ceva cumpărătorului și/sau comerciantului, pentru a obține efectul dorit. Constrângerea stimulează doar descoperirerea unor alte căi de evaziune, pe când o reducere de TVA (exemplu la întâmplare, poate fi si o reducere a impozitului pe salarii) la un procent de (să zicem) 80% din cifra de afaceri prin tranzacții cu cardul, poate mișca serios lucrurile.

Nu este adevărat că nu pot fi introduse POS-uri peste tot în România, dar este adevărat că persoanele în vârstă nu vor plăti prea curând cu cardul, indiferent câte facilități le vei da. Mama își primește de ani buni pensia pe card, dar nu l-a folosit niciodată altfel decât la bancomat. Nu are încredere în el și așa e mersul lucrurilor. Omenirii i-a trebuit un secol ca să aibă încredere în bancnotele de hârtie și să renunțe la monedele cu valoare intrinsecă. Cardurile au la noi, cât? 20 de ani? 
Din păcate, stilul revoluționar-extremist al domnului Caramitru are efectul de a compromite și ideile bune pe care useriștii le-ar putea avea. 
Și, pentru că tot veni vorba de istorie, Cuza a făcut reforme după ce a dat o lovitură de stat, domnule Caramitru, așa că mai ușor cu pianul pe scări! Lucrați la programul ăla, că în stilul ăsta nu va fi gata niciodată, iar dacă totuși va fi, atunci lumea îl va respinge fie pentru că forțează acolo unde ar trebui să stimuleze, fie pentru că pur și simplu e propus de Caramitru," este mesajul lui Moise Guran.

"Genul ăsta de atitudine pare să-l aibă și dl Caramitru. Dacă pleci de la premisa că vorbești unui popor de paviani, vei sfârși mâncat de aceștia," a mai spus jurnalistul într-o discuție cu unul dintre internauți.

De la ce a pornit totul 

 

Totul a pornit de la mesajul lui Andrei Caramitru care a propus eliminarea plăților cash din economie pentru a reduce evaziunea fiscală. 

"Eliminam cash-ul din economie (eliminam evaziunea fiscală si banii negri care circulă, cuplat cu o reducere de taxe și plafonarea comisioanelor bancare). Toate plățile de salarii, pensii etc. pe card. Toate plățile la magazine, ANAF etc. cu cardul (nici o plata de peste 2000 de lei cash nu este permisă). Depunerea (după o perioada de gratie) si scoaterea de bani cash din cont de peste câteva mii de lei nu mai sunt posibile. Nu e nimic revoluționar - în mai toate țările e așa", spunea Andrei Caramitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel