Misiunea OSCE în Ucraina a monitorizat comemorarea masacrului de la Fântâna Albă

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:

Cel mai recent raport al forului european de securitate menționează vizita pe care observatorii internațional au efectuat-o în Ucraina la ceremonia de comemorare a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a publicat ieri raportul periodic al Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) pentru Ucraina, care a inclus trimiterea de observatori la un eveniment spiritual al comunității românești din regiunea Cernăuți.

Pe data de 1 aprilie, observatorii OSCE s-au deplasat la Bila Krynytsia, denumirea ucraineană a localității Fântâna Albă (situată la 36 km sud de Cernăuți). Raportul precizează că un grup de aproximativ 230 de persoane compus din bărbați și femei de diferite vârste, la comemorarea tragediei petrecute la 1 aprilie 1941.

Prezență oficială din România și Ucraina

Raportul SMM relatează participarea la slujba religioasă a unor preoți de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, a mai multor reprezentanți ai autorităților districtuale și regionale ucrainene și a două persoane prezentate ca delegați din România. Vorbitorii s-au adresat în limbile română și ucraineană grupului de oameni arborând drapelele naționale ale Ucrainei și României. Observatorii notează și prezența a doi polițiști, precum și faptul că adunarea s-a încheiat fără incidente.

O pagină neagră în istoria românilor

Masacrul de la Fântâna Albă s-a întâmplat pe 1 aprilie 1941, în contextul represiunii staliniste la adresa etnicilor români din Bucovina de Nord, teritoriu de 6.262 kmp pe care România a fost nevoită să-l cedeze URSS printr-un ultimatum în vara anului 1940, în baza anexelor secrete ale pactului Ribbentrop-Molotov. După ce aproximativ 40 de familii au încercat să treacă granița în România în primăvara lui 1941, între 200 și 2.000 de români ai fost executați și îngropați în gropi comune de poliția secretă sovietică (NKVD) și alte zeci de mii au fost torturați și deportați în lagăre de muncă din Siberia și Kazahstan.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel