Minorităţile nu mai trebuie să susţină examen suplimentar la limba română. Avocatul Poporului salută decizia

Andreea Cosma |
Data publicării:

Avocatul Poporului anunţă că a finalizat "cu succes" un demers iniţiat împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în sensul recunoaşterii competenţelor lingvistice la limba română ale absolvenţilor examenului de Bacalaureat. 

Această măsură presupune că minorităţile cu cetățenie română nu mai sunt nevoiţi să susțină un examen suplimentar la limba română pentru admiterea la o universitate din România, indiferent de forma de învățământ absolvită.

"Avocatul Poporului salută decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a modifica Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 6102/2016, în sensul eliminării posibilităţii interpretării neunitare a dispoziţiilor art. 5 alin. (4) din actul normativ indicat", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anilor 2018 - 2019, Avocatul Poporului a sesizat faptul că această prevedere a creat premisele unei discriminări din punct de vedere al certificării competenţelor lingvistice la admiterea în învăţământul superior, astfel că, prin metodele specifice de intervenţie, a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale modificarea dispoziţiilor criticate.

"Modificarea art. 5 alin. (4) din Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5618/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5 din 7 ianuarie 2020, asigură interpretarea unitară a textului de lege, în vederea aplicării de către unităţile de învăţământ superior a egalităţii de tratament între cetăţenii români indiferent de forma de învăţământ absolvită în ceea ce priveşte certificarea competenţelor lingvistice pentru admiterea în învăţământul superior", se mai arată în comunicat. 

[cieste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel