Ministrul Aurescu, recomandări pentru românii din străinătate: Să opteze pentru votul prin corespondenţă

Nicoleta Baciu / 2 oct 2020, 22:58 Salveaza PDF Comentarii
sectie_de_votare
sectie_de_votare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că recomandă „ferm” românilor din străinătate, în contextul pandemiei Covid-19, să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie.

 

„Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul (pe teritoriul lor - n.r.) - Malta şi Nigeria -, sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă, în dialogul cu misiunile diplomatice şi consulare ale României, au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă”, a afirmat şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Astfel, el a încurajat înscrierea pe platforma dedicată. „Vreau să recomand în mod ferm, insistent ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă şi să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro”, a spus Aurescu. În acest sens, a vorbit şi de „rezerve” din partea cetăţenilor români referitor la înscrirea online. Pentru a se înregistra ca votanţi prin corespondenţă, românii trebuie să trimită codul numeric personal, copii ale actelor ce atestă rezidenţa lor în respectiva ţară şi adresa unde vor să primească buletinul de vot. De asemenea, ministrul de Externe a precizat că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate „vor putea vota la orice secţie din afara ţării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral”.

 

S-a decis înfiinţarea a 12 secţii de votareÎn ceea ce priveşte votul la secţie, Aurescu a arătat că, în urma înscrierilor celor aproape 4.000 de români, pe votstrainatate.ro, în acest sens, a fost decisă înfiinţarea a 12 secţii la Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid, Barcelona. Aceste secţii, a subliniat el, „vizează exclusiv înregistrările de pe portalul votstrainatate.ro”.

El a amintit că „există o serie de state, inclusiv din cele cu comunităţi de români, care au transmis misiunilor diplomatice şi consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secţii de votare”. Printre acestea se numără Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania. „Aceste acorduri de principiu pe care le-am primit din partea statelor gazdă, precum şi măsurile şi condiţiile impuse sunt valabile pentru acest moment. Nu poate fi exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei (...), statele de reşedinţă să revină asupra informaţiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite şi pot să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara ţării, inclusiv asupra numărului total de secţii pe care le vom organiza”, a atenţionat Aurescu.  Mai mult, el a afirmat că „acest acord al autorităţilor din statele de reşedinţă nu poate face obiectul unor negocieri politice sau diplomatice”. 

 

Două zile, pentru votul în diaspora pentru alegerile parlamentare 

 

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare va avea loc timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire. Potrivit votstrainatate.ro, pentru votul la secţie s-au înscris 3.939 de români din afara ţării, iar pentru votul prin corespondenţă, aproape 17.000. Termenul limită pentru înscrierea la votul prin corespondenţă este 22 octombrie, în timp ce termenul pentru votul la secţie a fost 21 septembrie. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, românii din diaspora ce au optat online pentru votul la secţie pot să îşi schimbe alegerea, dacă doresc, pentru vot prin corespondenţă până la data limită, 22 octombrie.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy