Ministerul Sănătăţii: Numărul cazurilor de variola maimuţei din Italia a crescut la 71

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Numărul cazurilor de variola maimuţei din Italia a crescut la 71, a anunţat vineri Giovanni Rezza, înalt oficial în ministerul italian al Sănătăţii, informează Reuters.

În buletinul informativ anterior, din 9 iunie, Ministerul Sănătăţii a anunţat că fuseseră detectate 29 de cazuri, conform Agerpres.

Peste 30 de ţări în care variola maimuţei nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale. Numărul cazurilor confirmate se apropie de 1.900, majoritatea în Europa.

Variola maimuţei, care se răspândeşte prin contact apropiat cu persoane infectate şi a fost detectată iniţial la maimuţe, apare în principal în Africa de Vest şi Centrală şi se răspândeşte doar rareori în alte zone.

 

Patru italieni care au contactat variola maimuței au dezvoltat leziuni în zona genitală

 

Publicația din 2 iunie din Eurosurveillance a detaliat ce s-a întâmplat cu patru bărbați din Italia, toți în vârstă de 30 de ani, care au contractat variola maimuței și au sfârșit prin a dezvolta leziuni în regiunile genitale și/sau anale, transmite Forbes. Înainte de recenta lor întâlnire cu variola maimuței, toți patru au avut întâlniri cu alți agenți patogeni cunoscuți ca fiind cauza ITS.

Trei dintre ei au avut sifilis. Trei avuseseră hepatită virală. Doi dintre ei fuseseră testați pozitiv pentru HIV și primiseră terapie antiretrovirală, iar ceilalți doi au urmat un tratament de profilaxie pre-expunere (PreP), deși au fost testați negativ pentru HIV.

În prima jumătate a lunii mai 2022, toți cei patru bărbați avuseseră relații sexuale fără prezervativ cu diverși parteneri de sex masculin în timpul călătoriei. Trei dintre bărbați călătoriseră la un eveniment de adunare în masă în Insula Gran Canare (GCI), iar unul dintre ei călătorise pentru muncă sexuală.

Apoi, ulterior, toți patru au sfârșit prin a dezvolta variola maimuței, cu leziuni apărute în fiecare dintre regiunile genitale sau anale sau în ambele. Testarea leziunilor genitale sau anale ale tuturor celor patru pacienți a relevat prezența ADN-ului virusului variolei maimuțelor, ceea ce nu a fost surprinzător. La fel și testarea tampoanelor nazofaringiene a doi pacienți, a sângelui unui pacient și a salivei unui pacient.

Au existat și câteva rezultate pozitive la probele de scaun de la doi pacienți diferiți relevând prezența ADN-ului variolei maimuței. Iată totuși descoperirea care ține OMS și specialiștii pe jar: Testele PCR au descoperit ADN-ul variolei maimuței în probele de spermă de la trei dintre cei patru pacienți.

 

ADN-ul variolei maimuței a fost găsit în spermă, dar se transmite pe cale sexuală?

 

La prima vedere, aceste două seturi de rapoarte de caz ar putea sugera că variola maimuței poate fi o infecție cu transmitere sexuală (ITS). La urma urmei, rapoartele de caz publicate pe 2 iunie în revista Eurosurveillance și descrise într-un pre-print postat pe 6 iunie pe Research Square descriu modul în care ADN-ul variolei maimuței a fost găsit în sperma a cinci pacienți diferiți.

Cu toate acestea, a numi variola maimuței o infecție cu transmitere sexuală doar pe baza acestor rapoarte seminale ar fi o declarație prematură. Pur și simplu nu există suficiente dovezi până în prezent pentru a răsturna încă ceea ce se știe despre variola maimuței și a o numi o ITS. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) analizează în continuare aceste rapoarte de caz.

 

Variola maimuței a afectat până acum cel puțin 1.285 de persoane din 28 de țări diferite

 

Potrivit OMS nu existau dovezi concrete că variola de maimuță poate fi transmisă în mod specific pe cale sexuală. Principalele moduri suspecte de transmitere au fost contactul apropiat și manipularea obiectelor contaminate. Cu toate acestea, odată ce s-a răspândit zvonul că rave-urile sexuale din Europa ar fi putut servi drept evenimente de super răspândire pentru acest focar, oamenii au început să se uite mai atent la organele genitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel