Ministerul Sănătăţii, despre posibile reacţii adverse pe termen lung după vaccinare: „Sunt cele mai verificate substanţe de uz medical” 

Nicoleta Baciu / 1 apr 2021, 23:10 Salveaza PDF Comentarii
vaccin medic de familie
vaccin medic de familie

Ministerul Sănătăţii explică, joi seară, printr-o postare pe Facebook, că nu au existat reacţii adverse pe termen lung după folosirea vaccinurilor, precizând că „vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical”.

Ministerul Sănătăţii a răspun, într-o postare pe Facebook, la întrebarea ”Au existat vaccinuri cu reacţii adverse pe termen lung?”. ”Nu, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacţii adverse apar, acestea sunt verificate şi, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield)”, au transmis reprezentanţii Ministerului. Potrivit acestora, ”la fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relaţie între vaccinare şi efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin”.

 

Nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare

 

”Majoritatea reacţiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacţiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare. Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienţi cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacţii adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relaţie de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populaţia nevaccinată. Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional, unde reacţiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici”, au mai precizat reprezentaţii Ministerului sănătăţii. ”Prin aceste metode de supraveghere şi raportare, dar şi o verificare continuă şi atentă, s-a reuşit asigurarea unor vaccinuri sigure şi s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării”, semai arată în postare.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy