Microbuz cu români în drum spre Germania, oprit la ieșirea din țară. Un pasager a încercat să fenteze atenția polițiștilor

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Microbuz cu români în drum spre Germania, oprit la ieșirea din țară. Un pasager a încercat să fenteze atenția polițiștilor
Microbuz cu români în drum spre Germania, oprit la ieșirea din țară. Un pasager a încercat să fenteze atenția polițiștilor

Polițiștii de frontieră sătmăreni au descoperit, la controlul de frontieră, pe sensul de ieșire din România, un cetățean român care a încercat să iasă ilegal din țară cu pașaportul cumnatului său.

În cursul acestei nopți, în jurul orei 02.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a ieși din țară, călătorind într-un microbuz înmatriculat România, un cetățean român care la controlul de frontieră a prezentat un pașaport emis de autoritățile române. Cu ocazia formalităților pentru ieșirea din România, la verificările efectuate, polițiștii de frontieră au observat că persoana care s-a prezentat la control este alta decât cea din pașaport.

Din primele verificări s-a constatat că în PTF Petea s-a prezentat un cetățean român în vârstă de 20 de ani, din județul Harghita. Însă documentul de călătorie înmânat la control aparține cumnatului său. Tânărul a declarat că dorea să ajungă în Germania pentru a munci, dar, la plecare, a constatat că documentul său este deteriorat.

De teamă că nu va putea ieși din țară cu propria carte de identitate, a luat cu împrumut pașaportul cumnatului său, document pe care l-a prezentat la controlul de frontieră de îndată ce a ajuns pe aliniamentul de control.

În acest caz, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la ieșirea din țară prin trecere ilegală a frontierei de stat și fals privind identitatea.

 

VEZI ȘI: Români arestați în Ungaria. Făceau parte dintr-o rețea internațională de traficanți de persoane

 

Oficiul Național de Investigații al Poliției de Urgență din Ungaria a destructurat o rețea internațională de trafic de persoane, în cauză fiind derulate procedurile împotriva a 14 suspecți, toți fiind inculpați de Parchetul Județean Veszprém.

Din rețea făceau parte maghiari, români, slovaci şi polonezi, iar liderul organizaţiei criminale este un libian. Pe baza dovezilor, grupul a fost considerat responsabil pentru transportul a peste 600 de migranți ilegali în Europa de Vest.

Gábor Balog, șeful departamentului anti-migrație ilegală al departamentului de criminalitate internațională, a declarat că ancheta a început în toamna anului 2020 cu colectarea de informații secrete. Anchetatorii au ajuns, în cele din urmă, la câteva clădiri agricole de la periferia orașelor Ruzsa și Ásotthalom, unde erau cazați migranții. 

 

Migranții se ascundeau în ferme agricole abandonate 

 

În clădirile fermei abandonate au fost găsite ambalaje alimentare și sticle cu inscripții maghiare, din care anchetatorii au concluzionat că cineva din partea maghiară a ajutat migranții.

În cadrul anchetei a fost descoperit întregul traseu al migranților: cei sosiți din țări terțe se deplasau prin Serbia până la granița cu Ungaria, iar de acolo se organiza trecerea ilegală prin ecluza de frontieră, practic folosind o scară.

Migranții au folosit coordonatele GPS pentru a ajunge în apropierea Autostrăzii 55, unde erau găzduiți în clădiri agricole. În cadrul anchetei au mai fost găsite rucsacuri, telefoane mobile abandonate, cărți de identitate și cartele SIM, scrie presa maghiară.

Membrii organizației criminale au fost chiar atenți să nu încalce restricția care era încă în vigoare la acea vreme din cauza pandemiei.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel