Metoda „puzzle“, prin care mai mulți români au scos din Spania zeci de autoturisme de lux furate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai mulți români au fost reținuți în Spania, după o amplă anchetă a poliției și sunt acuzați că, împreună cu alte persoane de naționalitate moldovenească, ucraineană și rusă au furat, dezmembrat, și scos din  țară zeci de autoturisme de lux, pe care le reasamblau ulterior în țări din Europa de Est.

Cele 14 persoane arestate, cu vârste cuprinse între 17 și 55 de ani și de naționalitate rusă, română, moldovenească și ucraineană, sunt acuzate de apartenență la un grupinfracțional organizat, jaf cu forță documentară și fals în acte. Aceștia și-ar fi desfășurat activitatea infracțională în special între Marbella și Mijas.

Potrivit primelor estimări ale polițiștilor, pagubele economice pe care le-au creat în urmacelor 56 de jafuri în șase luni ar fi cauzat un prejudiciu economic de 3.250.000 de euro.

Poliția Națională a dat publicității imagini șocante cu obiectele confiscate de la deținuți în cadrul operațiunii Modena, prin care a fost destructurată  organizația criminală specializată în furtul de vehicule de lux și în exportul acestora, odată tăiate în bucăți, în țările din Europa de Est.

Metoda „puzzle“

 

Într-o înregistrare cu drona făcută de poliție deasupra unui depozit se poate vedea rezultatul perchezițiilor efectuate: șase rezervoare de combustibil, 32 de motoare, 24 de cutii de viteze, 29 de unități de control, 16 uși, 18 roți, șase baterii, șase radiatoare, șase capace de acoperiș, două acoperișuri tăiate, 20 de scaune de vehicule, cinci acoperișuri electrice, geamuri față, pedale, lumini, angrenaje și unelte pentru a efectua dezmembrarea, potrivit Marbellahoy.es.

Metoda folosită de hoți pentru a scoate vehiculele din Spania era una extrem de sofisticat. Cu ajutorul unor mecanici auto extrem de bine pregătiți, hoții dezmembrau fiecare mașină până la ultimul șurub. Fiecărei mașini i s-a atribuit apoi o foaie de dezasamblare pe care erau trecute cutiile în care se aflau diferitele părți, ca la un puzzle. Astfel, pe unele modele era trecut un P, de la Porsche, M, de la Massrati etc.

Românii au scos din Spania zeci de autoturisme de lux furate

 

O parte a organizației se ocupa de localizare mașinilor, care mai târziu, noaptea, erau furate pe drumurile publice, în principal în Mijas și Marbella. După aceea, erau duse la dezmembrat și încărcat în camioane pe care organizația le închiriase. Pe baza documentației găsite în evidență, banda se afla în provincie din noiembrie anul trecut.

Liderii rețelei aveau instrumente sofisticate pentru furt, materiale care variau de la chei goale, duplicatoare de chei, precum și blocaje de frecvență și telefoane prin satelit concepute pentru a împiedica ancheta poliției care ar putea cădea asupra lor. Aveau chiar și o lanternă care le permitea să detecteze prezența camerelor de securitate în împrejurimile vehiculului pe care doreau să-l fure, potrivit Diario Sur.

Din 2019, unii membri ai bandei erau deja cercetați pentru infracțiuni de aceeași natură. În martie 2021, ancheta acestei organizații criminale a început în urma depistării unui mod de operare similar în executarea mai multor tâlhării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel