Mesaj uluitor. Tineri români cu Covid în stare critică refuză transferul în Germania pentru că s-ar face experimente pe ei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mesaj uluitor. Tineri români cu Covid în stare critică refuză transferul în Germania pentru că s-ar face experimente pe ei
Mesaj uluitor. Tineri români cu Covid în stare critică refuză transferul în Germania pentru că s-ar face experimente pe ei

În cea mai rea zi de la debutul crizei sanitare, în care 591 de familii au pierdut pe cineva drag, medicii vin cu un mesaj uluitor.

„Avem pacienți tineri, intubați, pentru care familia refuză să-și dea acordul să fie transferați în străinătate. Apropiații cred că acolo se fac experimente pe ei”.

Numai la Institutul Marius Nasta, din Capitală, din patru pacienți acceptați pentru a fi tratați în Germania, doar doi vor pleca. În cazul celorlalți, rudele s-au opus.

Doar 27 de ani are cel mai tânăr pacient internat în ATI la Marius Nasta. A ajuns în urmă cu o săptămână, dar starea lui s-a agravat de curând și a fost intubat, conform Știrile PRO TV. Nu este vaccinat și nu are alte probleme de sănătate. Medicii încearcă să îl salveze.

Tânărul a fost evaluat de medicii veniți din Germania, care au vrut să îl transfere la Hamburg. Familia însă a refuzat. Motivul invocat este dincolo de rațiune. Ai lui se tem că nemții îl vor supune unor experimente.

„Frica de necunoscut, de a accepta că există șanse mai bune, am auzit și că o să facă tratamente experimentale pe pacienți. Când duci teoria conspirațională la extrem ai șanse să faci o carte science fiction foarte bună”, spune dr. Claudiu Ruscu, medic ATI Marius Nasta, conform sursei citate.

Teoriile halucinante ale familiei erau împărtășite și de tânărul, aflat acum în stare gravă. 

 

„M-a înviat personalul de aici”

 

„Ne-am uitat de curiozitate pe pagina de socializare și distribuia astfel de mesaje. E trist că un pacient atât de tânăr face acest lucru”, spune un medic.

În acest moment, 1.876 de pacienți cu forme grave ale infecției sunt în stare critică la terapie intensivă.

„E plină tot timpul, nu cred că a existat jumate de oră de când s-a deschis caravana în care paturile să fi apucat să se răcească. Abia apucăm să le schimbăm cearceafurile și urgența e după colț″, precizează un doctor.

Constantin este de aproape două săptămâni în spital și se agață de viață cu fiecare respirație. Abia mai poate să își întoarcă privirea ca să vadă desenul cu inimioare pe care i l-au făcut nepoții.

„Medic: Stați liniștit, să vă recuperați să mergeți acasă. Respirăm normal, nu ne agităm. Mai e puțin.
Pacient: Vă mulțumesc mult de tot. M-a înviat personalul de aici”.

 

591 de români uciși de Covid, în ultimele 24 ore

 

Pentru 591 de oameni n-a mai fost loc de minuni. Toți au fost uciși de Covid-19. Printre ei și Carmen Veronica Steiciuc, cea care a condus vreme de 6 ani Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava.

„A fost cutremurător. Un om cu o foarte mare vocație, cu o extraordinară empatie. Sper ca familia să aibă puterea să treacă peste acest moment”, spune Daniel Șandru, manager Opera Națională Iași. 

 

Regretă că nu s-au vaccinat abia când este prea târziu

 

De pe patul de spital, bolnavii au un singur regret: că nu s-au vaccinat. Floarea are 57 de ani. Povestește că toată familia a avut Covid, însă doar ea, care nu este imunizată, a ajuns în această situație.

„Îmi pare rău, o să-l fac și sfătuiesc pe toată lumea să îl facă. Ei au fost faza mai ușoară. Ei au vaccinul... Când dai de necaz, după aia gândești, dar e prea târziu”, spune Floarea.

„Cei care sunt nevaccinati să meargă să se vaccineze. Eu am ambele vaccinuri și mi-a fost mult mai ușor. Poți să te îmbolnăvești, dar scapi”, susține un bărbat.

 

 

 

Înconjurați de suferință, medicii încearcă să își adune forțele.

„Singurul lucru pe care puteți să-l faceți pentru noi, pentru medici, pentru că suntem epuizați, am ajuns într-un burnout din care prea curând nu vom ieși... Suntem epuizați, alte cuvinte nu sunt”, a precizat un doctor rezident.

Doar cei care stau zile în sir pe paturile de spital îi văd, îi simt și nu știu cum să le mulțumească că le sunt alături. Și se roagă să se întoarcă acasă la cei dragi.

„Eu vreau acasă, cum să nu vreau acasă? Unde-i mai bine ca acasă?”, spune o femeie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel