Membrii unei familii din Baia Mare răpeau bărbați, pe care îi exploatau ca pe sclavi la fermă. Bătăi crunte și înfometare

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Membrii unei familii din Maramureș sunt acuzați că răpeau bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau și îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Polițiștii și procurorii au făcut joi două percheziții și au salvat cinci victime ale traficului de persoane. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale”, se arată în comunicatul DIICOT, citat de Mediafax.

Potrivit procurorilor, persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare.

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu”, mai susțin procurorii.

Ulterior, după ce bărbații ajungeau la casele membrilor grupării, aceștia le rețineau actele și prin violențe fizice și verbale erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiți, fără a fi hrăniți corespunzător și sechestrându-i în diverse anexe gospodărești.

La perchezițiile efectuate joi la domiciliile membrilor grupării din localitatea Bozânta Mică, polițiștii au descoperit într-una dintre încăperi într-una un bărbat, care era încuiat sub lacăt din 1 iunie, fiind răpit.

Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor 4 persoane.

Potrivit Poliției Române, 5 bărbați cu vârste cuprinse între 25 şi 56 de ani sunt bănuiţi de trafic de persoane și constituire a unui grup infracţional organizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel