Medicul Ciuhodaru, semnal de alarmă: "Nu testăm, suntem condamnaţi"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
tudor_ciuhordaru
tudor_ciuhordaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe Facebook un mesaj în care avertizează că dacă nu testează, cetăţenii vor fi condamnaţi şi spune că va propune "din nou un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii". 

"Nu testăm, suntem condamnați! Propun (din nou!) un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii.O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare (voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice. Se aude, domnule ministru? Strategia actuală este eșuată! Suntem deja pe un teren minat. E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Eu zic că se poate", a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 


"Motivațiile acestui demers sunt clare.  Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită.
În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dizabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.  Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul prin testarea extinsă (inclusiv a contactelor asimptomatice)", a mai adăugat medicul.

 

Două lucruri simple: testare + izolare

 

"Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare. Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând dar și personalul din învățământ, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contactelor cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS. Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate", a ounctat Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel