Mărturiile românilor de pe feribotul care a luat foc în Grecia: „Iniţial am zis că e un exerciţiu. Sunt şi şoferi de TIR care făceau curse”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mărturiile românilor de pe feribotul care a luat foc în Grecia: „Sunt şi şoferi de TIR care făceau curse, treceau cu feribotul”
Mărturiile românilor de pe feribotul care a luat foc în Grecia: „Sunt şi şoferi de TIR care făceau curse, treceau cu feribotul”

Incident grav în largul insulei Corfu, din Grecia. Un feribot pe care se aflau 300 de pasageri, printre care și 29 de români, a luat foc. Presa elenă vorbește despre 10 persoane dispărute.

Doi oameni sunt blocați în cala vasului, iar salvatorii fac eforturi să ajungă la ei. Operațiunea de salvare este în derulare.

Pasagerii se îmbarcaseră pe vasul de transport vineri dimineață, la ora 4 și 30 de minute. La scurt timp, feribotul s-a aprins ca o torţă.

„Dormeam, pe la 4 jumate- 5, au început să bată pe la uşi că a luat foc nava. Iniţial am zis că e un exerciţiu, am zis că e o chestie de simulare şi cam atât. Au venit, ne-au scos pe puntea din reuniune cum ar veni şi ne-au dat vestele de salvare. Când am văzut, m-am uitat în spatele meu, văd fum negru din toate direcţiile din spatele navei şi toţi se agitau pe acolo spuneau că gata, a luat foc”, povestește Bogdan, la Știrile PRO TV.

Sunt clipele de groază pe care le-au trăit vineri dimineață aproape 300 de oameni, printre care și 29 de români. Cu toții se îmbarcaseră pe feribotul Euroferry Olympia.

 

 

„Mi-a zis că băiatul ăla de la Galați nu mai răspunde”

 

Vasul sub pavilion italian naviga pe ruta dintre Grecia şi Italia și plecase din Igoumenitsa, cel mai mare port din vestul Republicii Elene, având ca destinație portul italian Brindisi, la aproximativ nouă ore distanță. În dreptul insulei Corfu, la bordul vasului a izbucnit un incendiu.

Feribotul de peste 180 de metri lungime a fost cuprins de flăcări uriaşe. Pasagerii au fost alertaţi de apelurile de urgenţă făcute de membri echipajului. Un alt pasager a declarat presei din Grecia că unele persoane dormeau în mașinile lor când s-a dat alarma.

Pentru a-i salva, trei nave ale pazei de coastă elene şi o alta aparţinând poliţiei italiene au fost trimise de urgenţă în zonă.

Bogdan, pasager: ”În momentul ăla ne-au separat copiii cu femeile, bărbaţii într-o parte, ne-au băgat în bărcile de salvare şi ne-au coborât pe apă”.

Cei 237 de pasageri și cei 51 de membrii ai echipajului, care s-au ocupat de evacutare, au fost preluati de bărcile de salvare și duşi în portul Corfu.

Pentru rudele și prietenii celor aflați la bord, știrea că feribotul a luat foc în larg i-a speriat.

Român din Italia: “Un prieten de făcea curse cu noi m-a sunat şi pe mine cineva mi-a zis că băiatul ăla la Galaţi nu mai răspunde. Sunt şi şoferi de tir care făceau curse Grecia- Italia, treceau cu feribotul”.

Până acum nu au fost anunţate victime, iar cauza incendiului este investigată. Unele surse spun că focul ar fi pornit de la un camion frigorific. Feribotul este a această oră în larg, iar autoritățile elene încearcă să stingă flăcările.

 

Focul ar fi izbucnit de la un camion frigorific

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, potrivit informaţiilor comunicate până la acest moment de către autorităţile greceşti, printre pasagerii şi personalul navigant salvat de pe feribotul care a luat foc vineri dimineaţa în apropierea insulei Corfu se află şi 29 de cetăţeni români.

Din primele informații, unul dintre romani s-a intoxicat cu fum si este internat la spital in Corfu. Focul ar fi izbucnit de la un camion frigorific de pe vas. Sunt zece persoane dispărute.

Euroferry Olympia, aflat sub pavilion italian, se îndrepta spre portul Brindisi din orașul grec Igoumenitsa. Incendiul a izbucnit în timp ce feribotul se afla în apropiere de insula Corfu.

Potrivit pazei de coastă elene, la bordul navei se aflau 237 de pasageri și 51 de membri ai echipajului.

În acest moment, toți pasagerii au fost preluați de bărci de salvare și sunt în siguranță, a declarat, pentru postul de radio Skai, secretarul de stat grec pentru marina comercială, Kostas Katsafados.

Pasagerii și echipajul vor fi duși în Corfu, au anunțat autoritățile elene.

În urma acestui incident, nu au fost raportate victime, iar poliția a spus că trei remorchere și trei bărci de patrulare au fost trimise pentru a ajuta pasagerii.

„Căpitanul Euroferry Olympia le-a cerut pasagerilor să părăsească barca”, a precizat poliția greacă.

Cauza incendiului nu este încă cunoscută, iar autoritățile din Grecia au deschis o anchetă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel