Mărturiile cutremurătoare ale unui medic tânăr, bolnav de COVID-19: „Vrei aer și nimic mai mult!”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
alexandru_lazar_medic_captura_tv
alexandru_lazar_medic_captura_tv

Un medic rezident de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași a povestit cum se simte de opt zile, de când a aflat că are COVID-19. Alexandru Lazăr s-a infectat în timpul unei gărzi, la spital. 

 

Respirând cu greutate, tânărul medic a povestit, la Digi24, că în unitățile de primiri urgențe se lucrează până la epuizare de când a început pandemia. Cadrele medicale nu mai stiu ce înseamnă odihna, sunt mulți pacienți, intervențile trebuie făcute rapid, dar și cu grijă, pentru că există risc de infecție cu COVID-19. E un preț pe care mulți medici îl plătesc, indiferent cât sunt de precauți. 

„Momentan, nu sunt prea binișor, este a opta zi (tușește). Tot simptomatic. Aștept cu nerăbdare o îmbunătățire. Am trecut prin toate cascadele de simptome, inclusiv febră. Ce pot să zic? E groaznic! Am avut ocazia să văd și ca doctor, și ca pacient, e groaznic. Doar starea asta, că pur și simplu simți nevoia de o gură de aer (inspiră și începe să tușească) și e un aer fierbinte, nu știu, ca de cuptor cu microunde, și vrei aer, asta și nimic mai mult. Sper să fie bine. Îmi doresc să fie un pic mai bine și pentru mine, că e a opta zi și am început să mă îngrijorez că nu reușesc să mă îmbunătățesc cât de cât (respiră greu), chiar dacă colegii au grijă și am toate schemele de tratament, cu anticoagulant (tușește), cu antibiotic, cu antivirale, cu vitamine, cu tot.  Momentan, e o pneumonie, în partea dreaptă, chiar acum mi s-au făcut raze, sunt curios ce-a ieșit (respiră greu). Colegilor le doresc să fie foarte atenți, să nu se joace și să fie foarte atenți, să aibă grijă. Eu nu știu cum am reușit să mă infectez (tușește). Din martie, stau doar în focar, am fost și în misiuni (SMURD - n.r.), totul a fost așa, insiduos, tot debutul, nu mă așteptam (tușește) să fie. Cel mai sâcâitor este senzația că n-ai aer (tușește)“, a povestit medicul Alexandru Lazăr, în direct la Digi24.

 

„Nu mă așteptam să fie chiar așa de neplăcut totul”

 

„Mediul a mai spus că fiecare pacient are o evoluție insidioasă.  „Am bănuit că sunt infectat și am făcut testele, pentru că tot mi se înfunda nasul, îmi fierbeau ochii, am făcut subfebrilitate, mialgii, o tuse seacă, brusc instalate, care nu mai cedau. Atunci mi-am dat seama că e ceva dubios, m-am testat și după ce m-am testat m-am izolat acasă. A doua zi m-au chemat colegii să fac și un computer tomograf și s-au observat (tușește) modificări la nivelul plămânului drept, moment în care s-a decis internarea (se îneacă și tușește). Doar că asta e foarte nasol, că la mine tot timpul... nu știu dacă am avut în astea opt zile 12 ore în care să merg bine, să am o pauză, tot timpul a fost groaznic, și cu tratamentul, și cu efectele gastrice și cu toate cele, dar mergem înainte (tușește). 

Starea mea nu prea s-a îmbunătățit, am vorbit cu colegii mei de la pneumo, nu știu, mâine vom încerca un tablou clinic, vom încerca probabil să schimbăm antibioticele, să vedem. Astăzi am făcut investigații, să vedem ce se întâmplă. E ciudat, am colegi pe palier care sunt asimptomatici, care dezvoltă pneumonii (tușește), de toate categoriile, doar că fiecare merge în stilul său (respiră greu). Mă hidratez, dar e groaznic, fără gust, fără miros, nu mă așteptam să fie chiar așa de neplăcut totul”.

 

„Vă asigur că nu-i glumă cu covidul, deci chiar nu glumesc”

 

Lăsând gluma la o parte (tușește), am 31 de ani, credeți-mă, aseară am dormit cu capul pe-o masă, nu puteam să respir, nimic nu e mai important decât o gură de aer. Nu-i de glumă! Și eu n-am comorbidități, n-am nicio problemă, dar știu cum respir! Și nu știu... oameni cu insuficiență cardiacă, oameni cu boli pulmonare, nici nu vreau să-mi închipui!

Am avut și oameni bătrâni, și cazuri comatoase transferate aici, nici nu vă puteți închipui ce înseamnă să tratezi un asemenea pacient, plus că am văzut în secțiile de Terapie, am lucrat din martie, m-au trimis și știu cum e (tușește). E groaznic, doar că nu toată lumea dezvoltă simptome. Unii au mers bine, dar am avut colegi, asistente, care au mers bine cinci-șase zile, după care au făcut pneumonii și au mers prost încă 16 zile, de exemplu (tușește), și 28 de zile, 30 de zile. Fiecare pacient are o evoluție insidioasă. Eu când am sperat să-mi fie bine, din nou am început să mă ia cu rău, tot timpul febră, transpirații, te dor mușchii, n-ai gust, n-ai miros, tulburări gastrice, e dezastru! (tușește). Dacă cineva trece prin ce trec eu, vă asigur că nu-i glumă cu covidul, deci chiar nu glumesc”, și-a încheiat mărturia doctorul Alexandru Lazăr.


[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel