Mărturii cutremurătoare de la un fost militar ucrainean. Acesta susține că rușii l-au torturat în orașul Izyum din estul țării

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mărturii cutremurătoare de la un fost militar ucrainean. Acesta susține că rușii l-au torturat în orașul Izyum din estul țării / Foto: Captură video youtube
Mărturii cutremurătoare de la un fost militar ucrainean. Acesta susține că rușii l-au torturat în orașul Izyum din estul țării / Foto: Captură video youtube

Alexander Glushko spune că și-a petrecut ultimele două săptămâni ale ocupației rusești a orașului său natal Izyum, din nord-estul Ucrainei, încarcerat de soldații ruși în ruinele umede ale unei secții de poliție, unde a fost torturat cu cabluri electrice.

El a spus că a fost bătut și în timpul unei perioade anterioare de cinci zile de captivitate rusească, în luna mai. Când trupele rusești s-au retras din oraș pe 9 și 10 septembrie, el a plâns de bucurie, deoarece el și alți deținuți au fost brusc eliberați.

 

Glushko este una din primele victime care a vorbit despre lupta cu supraviețuirea

 

În timp ce descoperirea unor locuri de înmormântare cu aproximativ 450 de cadavre a declanșat investigații, Glushko este unul dintre primii care a vorbit despre supraviețuirea torturii pe care spune că a îndurat-o în timpul ocupației rusești din Izyum.

Fost militar care a luptat pentru Kiev împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei între 2018 și 2020, el a declarat că a fost interogat de forțele Moscovei în Izyum cu privire la locul unde se află personalul ucrainean de apărare teritorială.

"Nu am avut nimic să le spun. Am început să le dau dezinformări. Pe scurt, am ajuns ca o legumă", a declarat pentru Reuters bărbatul de 53 de ani.

 

Bărbatul a stat în spital, în urma brutalităților, timp de o lună și jumătate

 

El a spus că nu a putut nici să se ridice în picioare și nici să vorbească după detenție și că a fost tratat în Spitalul Central al orașului Izyum pentru aceste afecțiuni timp de o lună și jumătate.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent anumite aspecte ale versiunii lui Glushko, inclusiv detaliile specifice ale torturii sale. Spitalul nu a putut fi contactat pentru comentarii suplimentare prin telefon sau e-mail, deoarece în Izyum nu există acoperire telefonică sau internet.

 

Rusia a negat în mod constant că trupele sale au comis crime de război

 

Întrebați despre relatările lui Glushko despre tortură, doi vecini, care nu și-au dat numele, au spus că acesta a fost arestat de două ori și că era într-o stare fizică foarte proastă când a fost adus înapoi de către rezidenți prima dată.

Rusia a negat în mod constant că trupele sale au comis crime de război de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie. Luni, Kremlinul a respins acuzațiile privind astfel de abuzuri în regiunea Harkov, unde se află Izium, ca fiind o "minciună".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel