Marinar român, martor la incendiile din Turcia: „Încercau să stingă incendiul cu mâinile goale”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Marinar român, martor la incendiile din Turcia: „Încercau să stingă incendiul cu mâinile goale”
Marinar român, martor la incendiile din Turcia: „Încercau să stingă incendiul cu mâinile goale”

Pârjolul din Turcia, o destinație turistică preferată de români, este departe de a fi stins. De o săptămână, incendiile uriașe de vegetație au avansat și au distrus case și ferme.

Peste zece mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor şi sunt cel puţin opt decese. Oficialii vorbesc despre cele mai grave incendii din ultimele decenii, iar românii care se întorc de-acolo sunt impresionaţi de cele văzute.

La Marmaris, flăcările au distrus nu doar păduri, ci şi case, magazine şi instituţii publice. Oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Un marinar român care abia s-a întors de acolo şi care navighează de mulţi ani în zonă e marcat de cele văzute: „Momentul care m-a atins cel mai mult a fost în prima seară, când am ajuns într-un golf lângă Marmaris şi am văzut focul pe crestele muntelui şi stăteam. Am stat toată noaptea împreună cu localnicii să putem interveni în cazul în care focul o lua spre noi. După ce am plecat de acolo, am aflat că focul a ajuns până la 100 de metri de locul în care eram”.

 

„Încercau să stingă incendiul cu mâinile goale, cu o greblă sau o sapă”

 

Marian spune că pompierii şi poliţia nu fac faţă situaţiei, iar localnicii încearcă să-şi salveze satele singuri.

„Am văzut oameni bătrâni, oameni de 70-80 de ani, care încercau să stingă incendiul cu mâinile goale, cu o greblă sau o sapă”, a spus Marian Tița, la Știrile PRO TV.

Armata nu a fost mobilizată în lupta cu incendiile, iar focul reizbucneşte cu putere, înteţit de vântul cald. Pinii explodează, pur şi simplu, din cauza temperaturilor ridicate.

„Uită-te la focul ăsta, o scânteie abia a aterizat lângă noi și asta ne arată cât de repede se întinde focul. Abia am venit pe drumul ăsta, uitați-vă la el, acum e copleșit de flăcări”, precizează Alex Crawford, reporter Sky News.

 

Pompierii se străduiesc să țină flăcările departe de zonele locuite

 

Incendiile de vegetație fac prăpăd şi în apropiere de Bodrum, în sud-vestul Turciei. În imagini filmate de jurnaliștii de la Sky News vedem cum de o parte şi de alta a drumului care duce spre staţiune s-a declanşat infernul. Pompierii se străduiesc să țină flăcările departe de zonele locuite, dar și ei au fost nevoiți să se retragă din calea focului.

„A fost panică generală în sat, cu zeci de oameni care încercau să fugă, inclusiv pompierii. Autospecialele pompierilor s-au retras din calea flăcărilor”, spune Alex Crawford, reporter Sky News.

În ultimele zile au fost semnalate mai bine de o sută de incendii separate în satele şi în staţiunile de pe coasta Mării Egee, o regiune turistică populară a Turciei. În cel puţin trei provincii, printre care Antalya, aceste focare încă nu sunt sub control. Dacă pentru turiști este o nedorită aventură primejdioasă, localnicii trec printr-o adevărată tragedie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel