Marea Britanie. A fost anunțată noua predicție oficială privind costurile energiei. Vor scădea facturile la energie în 2023?

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Agerpres)
Foto ilustrativ (Sursa: Agerpres)

Prețurile energiei în 2023 ar putea fi mult mai ieftine dacă cea mai recentă predicție a firmei de consultanță energetică Cornwall Insight este corectă.

Cea mai recentă prognoză a grupului prevede că, începând cu luna iulie a acestui an, costul gazului va fi sub prețul garantat de guvern.

Acest lucru înseamnă că aproximativ 26 de milioane de gospodării vor fi guvernate din nou de plafonul de preț al Ofgem, mai degrabă decât de garanția guvernului.

 

Care este motivul pentru scăderea preconizată a prețurilor angro la energie

 

În prezent, garanția guvernamentală a prețurilor la energie, care limitează suma pe care furnizorii de energie o pot percepe pe unitatea de energie utilizată, este stabilită la 2 500 de lire sterline, nu este un plafon pentru facturile la energie.

Din luna aprilie a acestui an, garanția prețurilor va crește la 3.000 de lire sterline, însă Cornwall Insight consideră că factura anuală tipică de energie în timpul verii ar putea fi de aproximativ 2.800 de lire sterline.

Motivul pentru scăderea preconizată a prețurilor angro la energie se datorează temperaturilor mai ridicate decât media pe timp de iarnă în Europa și nivelurilor ridicate de stocare a gazelor.

Cornwall Insight spune că, dacă costurile energiei vor scădea sub garanția guvernului, atunci nu vor mai reprezenta un cost pentru guvern și, la rândul său, pentru contribuabil.

Acest lucru se datorează faptului că garanția de preț a plafonat facturile de energie ale consumatorilor și a compensat furnizorii de energie pentru diferența dintre garanția de preț și plafonul de preț.

 

Facturile gospodăriilor vor rămâne ridicate

 

Cu toate acestea, costul total al garanției de preț pentru guvern, până în aprilie 2024, este încă de 37 de miliarde de lire sterline, bani care vor trebui recuperați prin intermediul contribuabilului.

Cornwall Insight a declarat că este "pozitiv" să vadă o scădere a previziunilor privind plafonul de preț, însă a avertizat că facturile gospodăriilor vor rămâne ridicate și este posibil ca guvernul să fie nevoit în continuare să sprijine consumatorii și întreprinderile cu facturile la energie.

Acest lucru se datorează faptului că prognoza actuală de 2.800 de lire sterline este semnificativ mai mare decât nivelul Price Cap din aceeași perioadă din 2021, care a fost de 1.138 de lire sterline.

Craig Lowrey, consultant principal la Cornwall Insight, a declarat "Trebuie să rămânem prudenți, deoarece guvernul a subscris, în esență, o piață energetică angro volatilă - una care este probabil să rămână instabilă pe tot parcursul anului", conform Mirror.

"Chiar dacă prețurile la energie continuă la nivelurile actuale, ceea ce este un mare "dacă", costurile pentru guvern pe întreaga perioadă a Garanției prețurilor la energie contribuie în continuare la împrumuturile guvernamentale și vor cădea în cele din urmă la picioarele consumatorilor sub forma unor taxe mai mari."

 

Cornwall Insight a criticat abordarea guvernului cu privire la sprijinul pentru energie

 

În comunicatul său, Cornwall Insight a criticat abordarea guvernului în ceea ce privește sprijinul pentru energie, afirmând că este "clar că măsurile generale de sprijin pentru facturi" nu oferă "o protecție adecvată pentru cei mai vulnerabili".

Grupul a luat notă de ideea guvernului de a reforma piața energiei, care include o revizuire a prețurilor la energia domestică și introducerea de tarife sociale pentru energie, pe care Cornwall Insight spune că guvernul ar trebui să le ia în considerare.

Acesta a adăugat: "Deși detaliile viitorului sprijin sunt lăsate la latitudinea politicienilor, previziunile demonstrează că trebuie să privim dincolo de politica actuală dacă vrem să vedem o modalitate mai echitabilă, mai eficientă din punct de vedere al costurilor și mai durabilă de reducere a facturilor la energie pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel