Marea Britanie a cerut permisiunea ca un avion spion să survoleze Rusia: „O provocare. Să-și asume consecințele”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a avertizat Marea Britanie în legătură cu un avion spion trimis deasupra teritoriului rus.

Rusia a declarat marți că Marea Britanie a trimis Moscovei o notificare prin care o informa despre un zbor planificat al unui avion de recunoaștere RC-135 pe o rută care trece parțial deasupra teritoriului rus, informează Observator. „Considerăm că este o provocare deliberată”, a reacționat ministerul rus, adăugând că forțelor aeriene ruse li s-a dat „sarcina de a preveni încălcarea granițelor ruse”.

„Toate consecințele posibile ale acestei provocări deliberate vor reveni în întregime părții britanice”, au amenințat rușii. Nu a fost precizat când și unde a fost planificat zborul britanic.

Luni, ministerul rus a declarat că un avion de luptă rus a fost trimis pentru a intercepta un avion de recunoaștere britanic RC-135 care a tracut granița rusă în apropiere de Capul Svyatoi Nos, între Marea Barents și Marea Albă. Avionul de vânătoare MiG-31 l-a forțat pe intrus să iasă din spațiul aerian rus, a spus ministerul.

 

Varianta Londrei: Manevră periculoasă efectuată de un MiG-31 rusesc

 

„Un avion rusesc MiG-31 a efectuat o manevră periculoasă în apropierea unei aeronave RAF RC-135W Rivet Joint în timp ce aceasta efectua o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional deasupra Mării Norvegiei și Mării Barents, luni, 15 august.

Aeronava Regatul Unit a comunicat cu turnul de control civil al traficului aerian rus, iar echipajul său a operat într-o manieră sigură și profesionistă”, este variantă anunțată de un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi cere Occidentului sancţiuni sistematice împotriva oligarhilor ruşi pro-Putin

 

Aleksei Navalnîi, opozantul rus aflat în detenţie, a denunţat marţi absenţa de sancţiuni occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruşi pentru sprijinul acestora faţă de regimul lui Vladimir Putin şi intervenţia lui militară în Ucraina, informează miercuri AFP.

Într-un mesaj susţinut cu exemple postate pe reţelele sale sociale, Navalnîi afirmă că doar 46 dintre cei mai bogaţi 200 de ruşi, potrivit clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent vizaţi de sancţiuni americane, europene sau britanice.

„În opinia mea, aceasta nu prea seamănă cu un război total împotriva oligarhilor lui Putin", a comentat Navalnîi.

Potrivit opozantului, inclusiv directorul general al gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, nu este nici acum vizat de sancţiuni europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici se sustrage la rândul său sancţiunilor americane.

„Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum se face că ele nu sunt nici acum sancţionate?", întreabă Navalnîi.

„Nu se poate spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în ceea ce priveşte războiul dacă, în pofida a multă vorbărie, nu se foloseşte bâta împotriva lor şi ei sunt lăsaţi să-şi păstreze morcovii", adaugă Navalnîi.

El propune de asemenea să fie interzisă "pentru 20 de ani" intrarea în SUA, Regatul Unit şi UE pentru orice personalitate rusă ce susţine public ofensiva asupra Ucrainei.

Şi invers, potrivit lui, "un mecanism simplu" pentru a evita sancţiunile ar fi de a se declara deschis împotriva ofensivei în Ucraina şi de "a înceta să susţină regimul Putin prin vorbe, prin fapte şi cu bani".

„Îi îndemn pe alegătorii şi parlamentarii din UE, Regatul Unit, SUA şi Canada să facă presiune asupra executivelor şi să le forţeze să-şi înceteze demagogia şi să introducă sancţiuni personale masive împotriva hoţilor lui Putin", a declarat Navalnîi.

Aceste declaraţii intervin în timp ce UE urmează să analizeze începând de la sfârşitul lui august o interdicţie de vize pentru toţi ruşii.

În martie, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de escrocherie pe care el le consideră trucate.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea lui în Rusia după ce fusese îngrijit în Germania în urma unei grave intoxicări pe care el o impută Kremlinului, acuzaţii pe care acesta din urmă le dezminte.

Din închisoarea în care se află, lângă oraşul rus Vladimir, la 200 de km est de Moscova, Navalnîi continuă să transmită mesaje avocaţilor săi.

Organizaţia sa anticorupţie a elaborat o listă cu peste 6000 de responsabili ruşi acuzaţi că susţin ofensiva Kremlinului în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel