MAE respinge luarea de poziţie a Ambasadei Rusiei după incidentul de miercuri: E pripită, complet nepotrivită şi inoportună

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sediul_mae
sediul_mae

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, în urma incidentului regretabil care a avut loc miercuri dimineaţă.

"MAE consideră ca pripită, complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident. MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică a acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, MAE evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.

Vezi și: Reacția ambasadei Rusiei, după ce o mașina în gardul misiunii diplomatice: Act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă 

"MAE atrage atenţia că instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unei noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecţie au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federaţiei Ruse", se precizează în comunicatul citat.

MAE respinge luarea de poziţie a Ambasadei Rusiei după incidentul de miercuri



Ministerul Afacerilor Externe reiterează, şi cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupaţia forţelor armate ruse la momentul comiterii lor. "România consideră că este foarte important ca toţi cei care au comis aceste fapte să fie investigaţi, aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor", subliniază MAE.

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a scris, miercuri, pe pagina sa oficială de Facebook, că şoferul care a intrat cu maşina în gardul misiunii diplomatice a fost sub "influenţa unei explozii de isterie anti-rusă".

Vezi și: Cine este Bogdan Drăghici, românul despre scrie presa din toată lumea, după ce a intrat cu mașina în poarta Ambasadei Rusiei

"Ambasada îşi exprimă profundele condoleanţe rudelor şi prietenilor bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile Ambasadei Rusiei în România. Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele şoferului nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă", afirmă reprezentanţii ambasadei.

Miercuri dimineaţa, în jurul orei 6,00, a fost sesizat un eveniment în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul Ambasadei Rusiei, şoferul decedând.

În zonă au fost aplicate restricţii rutiere pe Şoseaua Kiseleff, pentru efectuarea cercetării la faţa locului.

MAE:  E pripită, complet nepotrivită şi inoportună



Procurorul de la Parchetul Tribunalului Bucureşti care se ocupă de cazul bărbatului decedat a declarat că în interiorul autovehiculului au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile.

"Din primele date, evenimentul a constat în lovirea porţilor cu maşina, urmată de incendiere în propriul autoturism. (...) Maşina a intrat în poartă, iar imediat după persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv şi în felul acesta s-a produs incendiul din interiorul maşinii, rezultatul fiind carbonizarea. (...) În interiorul maşinii au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile. În momentul acesta sunt puse cap la cap informaţiile care vor contura traseul pe care l-a avut, inclusiv înainte de eveniment", a afirmat procurorul.

Întrebat dacă gestul poate fi considerat unul terorist, anchetatorul a răspuns: "Nu există la momentul acesta elemente concrete într-un asemenea sens, nu putem afirma la momentul acesta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanţe personale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel