MAE, PRECIZĂRI despre fetița ROMÂNCĂ ținută CAPTIVĂ de ISIS

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură B1.ro
Sursa foto: captură B1.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reacționează după ce presa a relatat cazul unei fetițe românce de 11 ani ținută captivă de ISIS și aflată acum în custodia kurzilor, în nordul Siriei.

MAE precizează luni, într-un comunicat de presă, că are în atenție cazul fetiței aflate într-o tabără de refugiați de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, încă din momentul semnalării acestuia în data de 4 iunie 2019.

„Cazul este gestionat de către Celula de Criză interinstituțională, fiind întreprinse o serie de demersuri pe lângă autoritățile siriene și irakiene pentru stabilirea unei soluții favorabile de finalizare a acestui caz și repatrierea în siguranță a minorului", se arată în comunicatul MAE.

Ministerul precizează că reprezentanții săi au iniţiat acţiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie

„Totodată, reprezentanții MAE cu experienţă în domeniu au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană”, menționează sursa citată.

 

MAE: „Situaţia să fie tratată cu maximă responsabilitate”

 

În acest moment, MAE întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a cetățeanului român minor, conform comunicatului.

„Având în vedere că avem de-a face cu un caz sensibil aflat în plină desfăşurare, MAE adresează rugămintea ca situaţia să fie tratată cu maximă responsabilitate şi prudenţă în spațiul public de către toate instituțiile implicate, inclusiv de către reprezentanții mass-media, în limitele legii şi cu respectarea principiului democratic al libertăţii de exprimare.

Adresăm această rugăminte pornind de la interesul superior al minorului şi de la conştientizarea faptului că viaţa şi siguranţa unui cetăţean român – mai ales minor fiind – trebuie să prevaleze faţă de orice alte considerente", adaugă MAE.

Precizările vin după ce libertatea.ro a relatat cazul fetiței, susținând că MAE și SRI și SIE au refuzat dialogul cu kurzii sirieni, cei care o țin pe micuță captivă.

 

Fetița se numește Tasneem

 

Abdulkarim Omer, așa-zisul reprezentant al autorităților kurde siriene însărcinat cu afacerile externe, a admis că fata cetățean român e în custodia lor, dar spun că „fetița e un copil” și că nu vor să-și îndeplinească obiective politice pe seama ei, a scris publicația citată.

Kurzii susțin, într-un răspuns pentru Libertatea, că așteaptă o delegație a statului român, ceea ce ar fi încă un pas spre ceea ce-și doresc cel mai mult de la comunitatea internațională: recunoaștere politică.

Fetița se numește Tasneem, iar mama acesteia, Natalia Chiorean, ar fi făcut multiple demersuri pe lângă autoritățile române să întreprindă demersuri pentru eliberarea micuței din nordul sângeros al Siriei.

Fetița ar fi devenit monedă de schimb între o grupare militară kurdă din nordul Siriei și statul român.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel