Lukaşenko a depus jurământul de învestitură. Germania contestă legitimitatea regimului de la Minsk

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
lukasenko-investire_belarus
lukasenko-investire_belarus

Preşedintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a depus miercuri jurământul pentru al şaselea mandat, dar ceremonia a fost catalogată drept "farsă" de către liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, iar Guvernul Germaniei a anunţat că regimul de la Minsk nu are legitimitate.

"Este victoria noastră comună", a declarat Aleksandr Lukaşenko la ceremonia de învestitură, desfăşurată miercuri la Palatul Prezidenţial din Belarus. Evenimentul a fost pregătit în secret şi s-a desfăşurat cu uşile închise.

Liderul autoritarist de la Minsk a afirmat, conform agenţiei de presă DPA şi publicaţiei Merkur.de, că revoluţia opoziţiei a fost un eşec.

"Sigur că această ceremonie este o farsă", a reacţionat Svetlana Tikanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial.

Germania: Ceremonia de la Minsk "nu are nicio legitimitate"

 

Ceremonia de la Minsk "nu are nicio legitimitate", a afirmat, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, subliniind că Germania nu recunoaşte realegerea lui Aleksandr Lukaşenko. "Faptul că ceremonia a fost pregătită în secret şi s-a desfăşurat cu uşile închise este elocvent. Nici măcar după ceremonia de astăzi, domnul Lukaşenko nu poate pretinde legitimitate democratică, ceea ce ar fi condiţia de a-l recunoaşte preşedinte legitim al Belarusului", a afirmat oficialul german.

Potrivit rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidenţial din august, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, 10,12%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. În Belarus continuă protestele masive faţă de rezultatul scrutinului.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel