Legumele româneşti, de trei ori mai scumpe. Agricultorii, deznădăjduiţi: „Plec din nou în străinătate. Nu cred că voi mai continua”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Salatele de primăvară cu roşii, castraveţi şi ardei, pe care abia aşteptăm să le punem pe masă vor fi mai scumpe. Vremea capricioasă din ultima perioadă a dat peste cap socotelile fermierilor care au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunarele pentru a-şi încălzi solariile. Ca să nu iasă în pierdere, agricultorii anunţă scumpiri. Vom plăti şi de trei ori mai mult pentru trufandalele româneşti faţă de anul trecut.

Primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai. Dar vor fi mai scumpe decât anticipau fermierii în urmă cu o lună. Pentru că, spun ei, temperaturile mici din ultima perioadă au însemnat cheltuieli mari cu încălzirea solariilor.

„Toată noaptea, din oră-n oră, venim bagăm pe foc cărbuni, lemne, ce pot să țin o temperatură constantă la 20 de grade. Încalzirea a ajuns... până acum undeva la 4.000 de lei", a declarat Sorin Vancea - fermier, la Observator.

Plantele care au degerat pe timpul noptii din cauza temperaturilor foarte scăzute au fost înlocuite. Numai în acest solar vorbim de o pierdere de 40%.

 

Fermierii spun că trufandalele româneşti vor fi mai scumpe cu 30% decât legumele de import

 

Cele mai afectate au fost culturile de roșii, ardei graşi şi capia. Cum pierderile trebuie compensate, agricultorii spun că sunt nevoiţi să ceară mai mulţi bani la vânzarea recoltei. Legumele ar putea costa de trei ori mai mult decât anul trecut. „Abia reușeam să le dau cu 2 lei kg. Când o să înceapă ale mele, presupun undeva minim la 6 lei", a declarat Sorin Vancea - fermier.

Constantin și Margareta fac agricultură de o viață. Acum, au 5 solarii întinse pe 2000 de metri pătraţi. Iar sezonul acesta au cheltuit peste 30.000 de lei pentru a-şi proteja plantele de frig. „Am luat un praf bio care e pentru anti stresul plantei, anti frig și anti boli. Pe 10 plicuri d-astea am dat 1500 de lei. Dacă nu le ajuți... cu frigul ăsta cădeau. Mureau.  Folia termică e cea mai importantă pentru că îmi dublează temperatura de afara”, a declarat Constantin Georgescu - fermier, potrivit sursei citate.

Însă pentru unii cultivatori, provocările vremii par din ce în ce mai greu de dus. Aşa că anul acesta pare decisiv.

„Săptămâna trecută, din cauza furtunii, s-a dus folia de pe un solar, de pe celalalt încă puțin... Alte costuri. Cred că o să renunț, să plec din nou în străinătate. Nu cred că voi mai continua”, a declarat Sorin Vancea - fermier.

Fermierii spun că trufandalele româneşti vor fi mai scumpe cu 30% decât legumele de import.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel