Legendarul Harry Belafonte a murit

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Harry Belafonte, născut Harold George Bellanfanti Jr., cunoscut actor și cântăreț american de origine jamaicană, a murit marți, la vârsta de 96 de ani, în casa sa din Manhattan. Potrivit purtătorului său de cuvânt, cauza morții a fost insuficiența cardiacă congestivă.

Supranumit „regele calypso-ului”, Harry Belafonte s-a născut la Harlem - New York, în 1927, și a fost una dintre cele mai apreciate vedete pop afro-americane. Cele mai cunoscute melodii ale sale sunt „Island In The Sun”, „Mary’s Boy Child” și „Day-O - The Banana Boat Song”.

S-a alăturat Marinei SUA și a servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A încercat să devină actor și a studiat teatrul la Erwin Piscator Drama Workshop cu Marlon Brando și Tony Curtis. Cursurile și le-a plătit cântând în cluburi din New York, alături de Miles Davis și Charlie Parker.

Albumul Calypso, lansat în 1956, a ajuns pe primul loc în topurile Billboard și a fost primul album solo care s-a vândut în peste un milion de exemplare în Statele Unite. Succesul obținut i-a permis să cânte în multe locuri exclusiviste din SUA, inclusiv în cele interzise pentru artiști ca Louis Armstrong și Ella Fitzgerald.

În 1953 a debutat pe Broadway, în musicalul „The John Murray Anderson Almanac”, rol cu care a câștigat un premiu Tony pentru actor în rol secundar. După a venit și debutul în cinematografie, în primul rol principal în „Island in the Sun”.

A înregistrat peste 30 de albume de-a lungul carierei sale, având colaborări cu nume mari: Nana Mouskouri, Lena Horne și Miriam Makeba. Bob Dylan a avut prima interpretare înregistrată cântând la armonică pe albumul lui Harry Belafonte, din 1962, „Midnight Special”.

Belafonte a fost și un activist politic și umanitar foarte cunoscut care a organizat, în 1985, fundația de caritate „We Are the World”, care s-a ocupat de strângerea de fonduri pentru eradicarea foametei din Etiopia. Alături de nume celebre: Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles și Diana Ross, a lansat renumita melodie ”We are the World” piesă cu care a încasat milioane de dolari.

Belafonte a fost căsătorit de trei ori. Cu prima soție, Marguerite Byrd, au avut doi copii, unul dintre fiind actrița și modelul Shari Belafonte. Cu cea de-a doua soție, fosta dansatoare Julia Robinson, a mai avut doi copii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel