”Legământ cu blestem”, emis de ÎPS Irineu. Credincioșii și preoții, preveniți să nu intre într-o biserică: Cine o va face, „să se afurisească“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un document neobișnuit, care cpnține un blestem, a fost publicat de Arhiepiscopia Râmnicului și este semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea). Acesta vizează atât credincioșii, cât și preoții care vor călca într-o biserică ridicată pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic.

Mitropolitul Olteniei Irineu și starețul Mănăstirii Frăsinei îi blesteamă pe toți preoții și credincioșii care vor intra "de azi înainte" într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei.

”Document de legământ cu blestem”, emis de ÎPS Irineu

 

Biserica la care se face referire în blestem a fost construită în apropierea acesteia, iar la slujbele oficiate în ea puteau participa și femeile, spre deosebire de biserica Mănăstirii Frăsinei unde accesul femeilor este interzis.

Blestemul înalților ierarhi aia bisericii apare într-un document publicat Arhiepiscopia Râmnicului cu numele „Document de Legământ cu Blestem”. 

Credincioșii și preoții preveniți „să nu mai coboare la această biserică“

 

Hotâram în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și sa nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie, să nu se mai oficieze în aceasta biserică sau în spațiile din jurul acesteia.

Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru.

De sunt clerici să se caterisească, iar de sunt mireni să se afurisească, iar este de este vreun preot de Mir și va încalca acest Legământ sa fie în aceeași osândă ”, este conținutul blestemului arhieresc, potrivit documentului.

În încheiere, Mitropolitul Irineu împreună cu starețul Mănăstirii Frăsinei spun că niciun cleric indiferent de ce rang bisericesc ar avea „să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi”.

Cine o va face, „să se afurisească“

 

Potrivit învățăturii Bisericii, blestemul este un gest primitiv, considerat chiar ca fiind un păcat foarte grav.

„Nu se recomandă preoţilor şi monahilor să blesteme. Părinţii Bisericii şi Sfânta Scriptură îndeamnă la binecuvântare. Ea a fost întotdeauna semnul legăturii cu Dumnezeu, iar blestemul – o barieră, un zid, aş zice o despărţire între noi şi Dumnezeu. De aceea, cei care blestemă – indiferent cine sunt ei, chiar şi slujitori ai Bisericii -mai ales când este vorba de lucruri obişnuite, consider că fac un păcat foarte grav, care trebuie evitat“, spune un episcop ortodox într-un articol din Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

2. -imagine fara descriere- (blestem-irineu.jpeg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel