Laura Kovesi și Maia Sandu, în topul celor mai influente 28 de personalități din Europa, potrivit Politico

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Laura Kovesi, fosta șefă DNA și actual procuror șef al Parchetului European, este singurul oficial român în topul celor mai influenți oficiali europeni, clasament realizat de publicația Politico. Alături de Kovesi în clasament apare și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.  

Jurnaliștii de la Politico au împărțit personalitățile în trei categorii distincte: „doers” - cei care fac - categorie unde este inclusă și șefa Parchetului European alături de noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, dar și personalități precum Emmanuel Macron, Christine Lagarde sau Frans Timmermans.

„Kövesi are o misiune de a curăţa Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru bloc, exact când aceasta începe să transfere miliarde de bani în numerar la capital. Aceasta îi conferă o mare putere, chiar dacă încă se bazează pe instanțele naționale pentru a desfășura procese reale. În condițiile în care statul de drept se ridică în fruntea agendei UE, toți ochii sunt asupra modului în care folosește un birou despre care spune că este „una dintre cele mai importante locuri de muncă din UE”, scrie Politico, citat de Ziare.com.

Maia Sandu este inclusă la categoria „visătorilor” - the dreamers, iar jurnaliștii de la Politico vorbesc de misiunea dificilă de a asigura echilibrul Moldovei, cea mai săracă țară din Europa, între aspirațiile către UE și presiunea Rusiei.

„Provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestul, în timp ce navighează în cea mai săracă țară a Europei din apele tulburi în care a fost înfundată de la sfârșitul Războiului Rece. Liderul cel mai sincer reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și declanșând o economie națională sclerotică”, scrie sursa citată.

 

Laura Kovesi, șefa Parchetului European: "Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una" 

 

Laura Kovesi a declarat, într-un interviu acordat unui ziar elvețian, că nici o țară din Europa nu este curată.  Nici o țară din Europa nu este curată. Niciuna”. Sub acest titlu, ziarul elvețian „Neue Zurcher Zeitung” a publicat un amplu interviu cu șefa Parchetului European, Laura Kovesi, relatează Deutsche Welle, preluat de Rador.

Autorul interviului, Daniel Steinfort, a precizat că Kovesi, care l-a primit într-o cameră modestă din Luxemburg, nu a fost dispusă să vorbească mult – ea a vorbit direct și pe subiect. Încă de la început, Kovesi a avertizat asupra riscului mare de a nu ajunge la destinație banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei.

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus șefa Parchetului European. Ea a precizează că în cazul achizițiilor publice, Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale.

 

"Explicația este una: fraudă masivă cu TVA..."

 

Laura Kovesi și-a reiterat din nou convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba. Ea crede că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini și dă un exemplu: pentru construirea acestuia au fost alocați inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

„Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?”, întreabă jurnalistul Daniel Steinfort. Kovesi are o viziune clară asupra problemei: Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel