O țară din UE a anunțat că va oferi bani migranţilor pentru a-i convinge să revină acasă

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Lituania a anunţat joi, 9 decembrie, că le va oferi migranţilor mai mult sprijin,în numerar, pentru a-i motiva să se întoarcă acasă.

Anunțul vine în contextul în care ţara baltică, membră a UE, face eforturi să repatrieze mii dintre ei, relatează AFP, preluată de Agerpres. Astfel, fiecare migrant care alege voluntar să se întoarcă în ţara de origine va primi de acum suma de 1.000 de euro, în loc de cei 300 promişi până acum, de la stat.

De asemenea, fiecare migrant va avea asigurat şi un bilet de avion pentru dus.

''După ce am respins majoritatea cererilor de azil, avem nevoie de soluţii pentru a-i trimite pe migranţi înapoi în ţara lor de origine. Sperăm că plata mai mare va creşte numărul de migranţi care se întorc voluntar'', a declarat pentru AFP ministrul de Interne Agne Bilotaite. 

În ceea ce privește sursele de finanțare, banii pentru migranţi provin din fonduri furnizate de Comisia Europeană pentru a ajuta Lituania să facă faţă crizei de la graniţele sale.

Anunțul vine în contextul în care, încă din vară, mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă, din Belarus, graniţa de est a Uniunii Europene în Letonia, Lituania sau în Polonia, scrie Agerpres.


UE, acuzații la adresa lui Aleksandr Lukaşenko



Amintim că UE l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Guvernele unora dintre statele membre afectate au reacţionat prin consolidarea frontierei cu garduri de sârmă ghimpată, pentru a împiedica intrarea migranţilor ilegali.

Poliţia de frontieră poloneză a anunţat miercuri că în ultimele 24 de ore au fost consemnate 51 de încercări de trecere ilegală a graniţei. Un grup de 35 de migranţi au depăşit gardul de sârmă ghimpată în apropierea satului Czeremsza şi au reuşit să intre câţiva metri pe teritoriul Poloniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel