Laura Kovesi, „cel mai mare procuror din Europa“, aduce mai mulți bani decât cheltuiește. Der Spiegel: "Întruchiparea justiției"

Nicoleta Nicolau / 11 iun 2022, 14:07

Cel mai mare procuror din Europa aduce mai mulți bani decât cheltuiește: În primul său an la conducerea noului Parchet European, Laura Kövesi a confiscat de trei ori mai mulți bani decât costă agenția sa. Nu se luptă doar cu infractorii, ci și cu birocrația. 

„Dacă sunteți interesat să vă întâlniți cu Laura Kövesi, trebuie să treceți mai întâi printr-o poartă de securitate. Odată intrați, un membru al personalului deschide apoi mai multe uși și vă conduce prin holuri lungi până la o cameră pentru vizitatori. O gardă de corp trage cu ochiul pentru scurt timp, iar apoi Kövesi se află în pragul ușii - păr negru, un zâmbet larg și o înfățișare impresionantă. Kövesi are o înălțime de 1,82 metri, poartă o jachetă cu protecții pentru umeri și pare suficient de puternică pentru a trece prin pereți. Se pare că și-a găsit vocația“, relatează cunoscutul portal german de știri Der Spiegel.

Kövesi conduce de un an Parchetul European (EPPO), care are un personal de aproximativ 250 de persoane. Agenția are misiunea de a descoperi corupția, frauda și alte infracțiuni financiare care afectează bugetul Uniunii Europene. Deja în prima jumătate a anului, autoritatea a deschis 576 de investigații care implică daune potențiale de miliarde de euro pentru bugetul UE. Pentru prima dată în istorie, o instituție a UE are acum permisiunea de a investiga statele membre, de a formula acuzații pe cont propriu și de a dispune confiscarea bunurilor.

Laura Kovesi, „cel mai mare procuror din Europa“, aduce mai mulți bani decât cheltuiește

 

Kövesi, în vârstă de 49 de ani, s-a mutat în orașul Luxemburg pentru noul loc de muncă. Orașul bogat, cu ritmul său relaxat, îi este străin, iar atunci când își laudă noua casă, un zâmbet ironic o însoțește rapid. La fiecare etapă a carierei sale, spune ea, a crezut că are cea mai grea slujbă din lume. "Când am venit aici, m-am gândit că aceasta este, într-adevăr, cea mai dificilă și interesantă slujbă".

Noul procuror vrea să arate că Europa îi urmărește pe cei care ar căuta să facă rău contribuabililor europeni. "Victoria noastră va fi obținută atunci când oamenii vor avea încredere în EPPO", spune ea.

În cele din urmă, această victorie va fi determinată de capacitatea UE de a lua măsuri comune împotriva abaterilor financiare. În prezent, acest lucru nu pare să fie cazul. În primul rând, Irlanda, paradis fiscal, nu a acceptat încă să coopereze cu agenția, și nici Polonia și Ungaria, două țări care își subminează propriul sistem judiciar de ani de zile.

Lura Kovesi: "Știu că ai auzit multe lucruri rele despre mine"

 

Dincolo de asta, multe depind de Kövesi atunci când vine vorba de faptul că agenția europeană de investigații își poate găsi succesul. Este practic o sarcină imposibilă: În calitate de investigator de top al Europei, ea va trebui să își facă dușmani în aproape două duzini de țări. În același timp, însă, ea trebuie, de asemenea, să atragă cât mai multe țări de partea ei pentru a spori resursele și influența agenției sale. Ea trebuie să-și păstreze independența și să păstreze distanța, dar în același timp să creeze rețele. Cel mai important, însă, va trebui să crească profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când va putea să se desprindă de armura în care s-a învelit.

"Știu că ai auzit multe lucruri rele despre mine", spune Laura Kövesi. Chiar și guvernul din România a fost împotriva lui Kövesi. Politicienii se raliau împotriva ei, iar posturile de televiziune afiliate statului desfășurau campanii negative. Hackerii și-au propus chiar să îi spioneze familia și prietenii. "Sunt conștientă că ați fost expuși la o mulțime de informații negative despre mine", le-a spus ea parlamentarilor europeni. "Nu am absolut nimic de ascuns".

Kovesi și DNA-ul din România: "A fost o revoluție"

 

La începutul carierei sale, mulți au subestimat-o pe Kövesi. Tatăl ei a sfătuit-o să devină notar public, dar Kövesi a ignorat acest sfat și a urmat o carieră de procuror. La vârsta de 20 de ani, ea a început să investigheze crima organizată din Sibiu. La 33 de ani, a devenit prima femeie procuror general al României, aducând o gură de aer proaspăt în cluburile de băieți vechi. Ea a stabilit cazuri de bună practică și a recuperat banii contribuabililor prin confiscări. "A fost o revoluție", își amintește avocatul român Marius Bulancea, care a cunoscut-o pe Kövesi în anii 2000 și care acum lucrează sub conducerea ei la EPPO.

În 2013, Kövesi a preluat șefia agenției naționale anticorupție DNA. Oficiul a fost un ghimpe în coasta guvernului de la București, care a încercat să îi împiedice activitatea, acordându-i doar un buget mizerabil. La acea vreme, România se afla pe locul 69 în Indicele de percepție a corupției al Transparency International, o clasare slabă cu care mulți politicieni din țară erau foarte mulțumiți.

În timpul mandatului lui Kövesi, însă, corupția a devenit problema dominantă în țară. În urma unui incendiu în clubul de noapte Colectiv din București care a ucis 65 de persoane, unele dintre victime murind ulterior de infecții la spital din cauza faptului că dezinfectanții fuseseră diluați, mii de oameni au ieșit în stradă cu bannere pe care scria "Corupția ucide". Agenția lui Kövesi a preluat investigația, iar ea a devenit un idol al mișcării anticorupție. Anchetatorii lui Kövesi au adus în fața justiției politicieni și oameni de afaceri de rang înalt, inclusiv doi foști prim-miniștri și 11 membri ai cabinetului, dintre care unii erau încă în funcție.

Monika Hohlmeier, președinta Comisiei pentru control bugetar a PE deste Kovesi: "întruchiparea justiției"

 

Între timp, guvernul român plănuia să introducă în timpul mandatului lui Kövesi o lege care să facă din corupție o infracțiune pedepsită doar dacă aceasta depășea 44.000 de euro. Iar când a fost lansată o anchetă de corupție împotriva lui Liviu Dragnea, șeful partidului de guvernământ, cabinetul s-a săturat și a început să scape în mod activ de procurorul incomod. Aceasta a primit amenințări și a avut motive să se teamă pentru viața ei. Ea descrie concedierea sa finală din funcție, în 2018, de către președintele Klaus Iohannis, ca fiind "cel mai rău moment din viața mea". Ea încă povestește incidentul cu furie, chiar dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ulterior că demiterea ei a fost ilegală.

Între timp, însă, Kövesi a dobândit o reputație destul de bună la Bruxelles pentru neînfricarea sa. Sub presiunea Parlamentului European, ea a fost numită în 2019 în fruntea EPPO, care avea să își înceapă activitatea doi ani mai târziu. "Nimeni nu întruchipează valorile EPPO așa cum o face ea", spune fostul concurent Andrés Ritter, care acum face parte din echipa ei. Monika Hohlmeier, președinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European, o numește "întruchiparea justiției".

Parlamentul Europen i-a acordat votul de încredere lui Kövesi în 2019. Mai mult decât ceilalți, ea a reprezentat voința de a-i înfrunta chiar și pe cei puternici. Iar această reputație este importantă pentru EPPO, deoarece avocații de top din sectorul privat câștigă mai mulți bani decât cei care lucrează pentru UE. Cu toate acestea, curajul lui Kövesi și expertiza sa reprezintă un magnet care poate depăși acest lucru. Cu toate acestea, transformarea EPPO dintr-o idee într-o instituție eficientă ar necesita mai mult: abilități politice, diplomație, contacte - și, cel mai important, buni investigatori în întreaga Europă.

Laura Kovesi: "Treaba noastră nu este diplomația, ci urmărirea penală"

 


Pentru a rezolva numeroasele probleme ale poporului european, Kövesi trebuie să strângă fonduri, să îndulcească boicoturile și să elimine birocrația. Spre deosebire de România, ea nu are o rețea solidă pe care să se bazeze în UE. Colegul ei, Ville Itälä, care conduce agenția antifraudă a UE, OLAF, a fost criticat atunci când a obstrucționat recent anchetele privind un fost coleg de partid. Cu toate acestea, bugetul lui Itälä a fost inițial mai mare decât cel al EPPO, chiar dacă OLAF are mai puține competențe.

Kövesi nu este membru al niciunui partid politic. Iar diplomația nu este punctul ei forte, după cum ea însăși recunoaște. Oricum, ea crede că anchetatorii independenți și diplomații UE nu se potrivesc bine. "Treaba noastră nu este diplomația, ci urmărirea penală", spune ea. 

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul European a invitat-o pe Kövesi să prezinte un raport de progres privind primul an de activitate a EPPO. Ea s-a prezentat punctual, la minut: În primele șapte luni din 2021, EPPO a lansat aproape 600 de investigații și a confiscat 147 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât costurile agenției însăși. UE a majorat bugetul lui Kövesi cu 12 milioane de euro pentru 2022, un succes important pentru șefa EPPO. „Munca noastră arată că Europa nu este sinonimă cu slăbiciunea“, spune Kövesi.

Monika Hohlmeier despre Laura Kövesi: "Este complet de neclintit"Mai mulți parlamentari i-au mulțumit pentru munca sa. Dar Kövesi vrea mai mult: Pentru ca procurorii să devină și mai independenți față de autoritățile naționale, au nevoie de mai multă putere și bani, iar pentru asta, Comisia Europeană trebuie să facă o modificare a regulilor care guvernează EPPO. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, EPPO are nevoie de aprobarea Comisiei și a statelor membre.

Până acum, însă, acest sprijin lipsește în rândul statelor membre. În primul an de activitate, mai mult de jumătate din investigațiile EPPO s-au referit la doar patru țări: Italia, Bulgaria, România și Germania. Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, dorește să susțină cererea lui Kövesi pentru un buget mai mare, dar avertizează, de asemenea, că există șanse mari ca această problemă să rămână "unul dintre ultimele puncte" de pe lista de priorități a statelor membre. După ședință, Hohlmeier iese pe hol și spune că apreciază maniera stoică a lui Kövesi. Ea spune că Kövesi nu se lasă distrasă de ingerințele politice. "Ea este complet imperturbabilă".

  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1