Lacrimi de fericire și dor: Copiii ucraineni emoționați au ajuns ÎN SFÂRȘIT acasă după luni de zile petrecute în taberele rusești

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Lacrimi de fericire și dor: Copiii ucraineni emoționați au ajuns ÎN SFÂRȘIT acasă după luni de zile petrecute în taberele rusești / Foto: Captură video youtube
Lacrimi de fericire și dor: Copiii ucraineni emoționați au ajuns ÎN SFÂRȘIT acasă după luni de zile petrecute în taberele rusești / Foto: Captură video youtube

Un total de 17 tineri s-au întors în Ucraina după ce au fost răpiți de forțele lui Vladimir Putin și duși în Crimeea, aflată sub controlul Rusiei. Răpitorii lor le-au spus că familiile i-au abandonat.

Copiii ucraineni răpiți și-au îmbrățișat rudele după ce au fost în sfârșit eliberați din taberele de la Kremlin săptămâna aceasta, după luni de zile. Șaptesprezece tineri au fost duși în Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, și li s-a spus că familiile lor i-au abandonat.

În cadrul unor reuniuni emoționante, copiii răpiți au fost chiar amenințați cu bătaia cu o bară de fier pentru că au susținut Kievul. La câteva momente după ce un autobuz plin cu copii răpiți a ajuns la Kiev, un băiat de zece ani a sărit în brațele tatălui său care îl aștepta.

 

Revedere emoționantă între copiii ucraineni răpiți de ruși și părinții lor



Denys Zaporozhchenko a sărutat fruntea fiului său și și-a îmbrățișat cele două fiice care fuseseră, de asemenea, răpite. Le-a văzut ultima dată în octombrie, în Kherson, când oficialii au promis că le vor trimite în Crimeea pentru a evita luptele și că le vor returna după cel mult două săptămâni.

Și-a amintit: "Când ne-am dat seama că nu ar fi trebuit să o facem - era prea târziu". Mama Inesa Vertosh a declarat că fiul ei a fost "mai grav" după ce s-a întors.

Ea a spus: "Se uită la mine și spune: "mamă - nu vreau să-ți spun despre asta, nu ai dormi noaptea"."

Pe numele președintelui rus Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare pentru crime de război - inclusiv pentru deportarea a 16.000 de copii ucraineni.

 

Eliberarea celor 17 a fost lăudată de șefa UE



Eliberarea celor 17 a fost lăudată de șefa UE, Ursula von der Leyen, care a catalogat răpirile drept "o crimă de război".

Ea a declarat: "Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri ale istoriei noastre, ceea ce se întâmplă acolo pentru a deporta copii. Aceasta este o crimă de război".

Reunirea copiilor cu familiile lor, joi, a fost organizată de o organizație non-guvernamentală numită Salvați Ucraina. Aceasta a luptat împotriva deportărilor ilegale de copii ucraineni pe teritoriul controlat de Moscova.

Curtea Penală Internațională acuză Rusia că încearcă să "reeduce" copiii ucraineni, iar un adolescent a declarat că unii dintre ei au fost bătuți cu bastoane.

Un băiat care s-a întors a spus: "O fată a fost lovită pe spate, avea o vânătaie mare pe spate de unde a fost lovită cu tija. Stăteam în sală și cineva a strigat "Glorie Ucrainei" și cineva a răspuns "Glorie eroilor".

El a adăugat: "Au fost luați de acolo. Dar nu știu ce s-a întâmplat cu el".

Băiatul a spus că a fost amenințat că va fi dus în alt oraș și adoptat de o familie rusă.

 

Loviturile rusești au ucis cel puțin zece persoane



Vineri, loviturile rusești au ucis cel puțin zece persoane și au rănit 20 în mai multe zone din Ucraina, în timp ce forțele Kievului se pregăteau să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele săptămâni.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, în prezent șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de președintele Vladimir Putin, a lansat un avertisment către Occident.

El a declarat că experții occidentali care operează arme, cum ar fi sistemele de rachete de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA și furnizate Ucrainei, ar fi ținte legitime pentru armata rusă.

El a spus: "Ei sunt combatanți, sunt inamicii statului nostru și trebuie distruși. Ei trebuie să înțeleagă că, de îndată ce un soldat american sau polonez apare acolo, trebuie să fie ucis.", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel