Kovesi, SUBIECT în Corriere della Sera: „UE se află pe pragul unei revoluții”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Corriere della Sera scrie că UE este în pragul unei revoluții înainte de numirea noului procuror-șef european, post pentru care Laura Kovesi a fost considerată cea mai potrivită alegere de două comisii europene, informează Știrile Pro TV.

Publicația italiană scrie că Laura Codruța Kovesi este venerată de opinia publică din România, dar urâtă de clasa politică, care face lobby pentru a o opri pe fosta șefă DNA să devină primul procuror-șef european.

„Venerată de opinia publică, și-a câștigat ura majorității clasei politice din România, pentru că a urmărit corupția publică fără a ține seama de nimeni. Uniunea Europeană se află pe pragul unei mici revoluții. În următoarele săptămâni, Consiliul și Parlamentul European vor desemna împreună șeful noului Parchet European, care, din 2020, va conduce anchete în materie de fraudă împotriva fondurilor UE și de aplicare a TVA. Dar revoluția ar fi și mai mare dacă miniștrii și deputații ar face lucrul corect, și anume să numească o femeie, pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al României, nominalizată de un grup de experți ca fiind persoana „cea mai calificată pentru această funcție", după un proces de selecție strict”, scrie sursa citată.

Citește și Vot KOVESI. Cine i-a dat mandat ambasadorului român la UE să voteze împotrivă? Răspunsul lui Ciamba

Corriere della Sera scrie că Laura Codruța Kovesi, o legendă în țara sa, are ca principal obstacol tocmai puterea de la București, și, în special, pe Liviu Dragnea, președintele PSD.

„În țara sa, Kovesi este o legendă. Numită la 33 de ani în funcția de procuror-șef, ea a urmărit penal corupția publică, fără a ține seamă de nimeni. Astfel, cel mai puternic obstacol în calea nominalizării sale este tocmai opoziția guvernului de la București, care își poate exercita poziția de președinte actual al UE. Cel mai aprig contestatar este chiar șeful PSD, Liviu Dragnea”, scrie sursa citată.

Corriere della Sera notează că lobby-ul românesc împotriva lui Kovesi s-a dezlănțuit imediat, iar autoritățile de la București au încercat chiar să o denigreze.

Citește și Le Monde, despre Kovesi: "Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic"

„Vestea bună este că două comisii ale Parlamentului European au votat în favoarea numirii sale. Vestea proastă este că, într-un vot secret, 28 de reprezentanți permanenți au poziționat-o pe Kovesi pe locul 2, după candidatul francez, Jean Francois Bohnert, un semn că presiunile din România funcționează. Nu că francezul nu arr putea duce la îndeplinire această sarcină. Dar, în prezența unei opoziții deschise și agresive din partea guvernului român, să nu o nominalizezi pe Laura Kovesi, cel mai bun candidat potrivit experților, ar echivala cu o predare a armelor”, încheie Corriere della Sera.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel